2015. július 11., szombat

Újabb tájékoztatás Hegyközcsatár vízellátásáról

 
Fotó : Tóth Zsigmond

Hegyközcsatár lakosait nagyon megviselte a vízkorlátozás a kánikulában.A Polgármesteri Hivatal megtett minden lépést amit tehetett a  helyzet megoldásáért.Újabb tájékoztatást adtak közre, melyből megtudhatjuk pontosan mi történik és mit fognak tenni a következő napokban.

"Megígértük, hogy folyamatosan tájékoztatjuk a tisztelt hegyközcsatári lakosokat vízszolgáltatás ügyben.
A mai nap folyamán, pénteken 2015 július 10-én megérkezett a helyszínre, vagyis a 2. számú mélyfúrású kúthoz az Országos Geológiai és Földalatti Vízgazdálkodás Bihar megyei szakemberei, hogy a helyszínen végezzék el azokat a földalatti méréseket, amelyekből megállapíthatják a kút körül kialakított földalatti tó vízellátásának legyengülését.
Speciális műszereket, többek közt egy kamerát engedtek a kútba, illetve a kút mélyében kialakított tó oldalait, fenekét, tetejét vizsgálgatták nagyon aprólékosan. Megtudtuk, hogy sajnos a hegyközcsatári kút esete nem egyedi, több Bihar megyei, sőt országos kút esett áldozatul az elmúlt másfél évben a megsűrűsödött földalatti szeizmikus mozgásoknak, ebből kifolyólag a kút földalatti tavának vízmennyiségét ellátó
földalatti patakok részlegesen elzáródtak.
A megoldás nagynyomású gépek, felszerelések, speciális műszerekkel a kút és az alatta lévő tó újbóli kitisztítása, az elzárt patakocskák beömlő nyílásainak kiszabadítása.
Vitályos Barna polgármester hathatós tárgyalásának köszönhetően a szakemberekből álló csoport a jövő hét első napjaiban (hétfő-kedd) teljes felszereltséggel kiszállnak a helyszínre és körülbelül 1 hét leforgása alatt, megtisztítják az akadályokat, amely a kút vízhozamát jelenleg akadályozza. A munkálatok elvégzésére az anyagi fedezet nincs meg de, a szakemberek megértették a polgármester úr érvelését, amely szerint egy egész település vízellátása fontosabb, mint az hogy miből fedezik a majdani költségeket. Sok sikert kívánunk mindnyájuknak!
Szíves türelmüket és megértésüket kérjük, a vízkorlátozás addig marad életben ameddig a munkálatokkal, végeznek és a jelenleg fennálló akadály, elhárul."

A Hegyközcsatár Paleu Facebook oldal ezt írta : "Kicsit kibővítve nemcsak e kút szitainak a kitisztítása volt megtárgyalva hanem egy ujj kút fúrása is amely a falu egy másik részen lesz ki alakítva . Azért a vízkorlátozást így is csökkent hiszen ahogyan a rendszer tudja magát tölteni úgy csökken a víz korlátozás is mar nincs reggel 8 tol este 9 ig jelenleg hajnali 4 tol délelőtt 10 ig és délután kb 4 tol este 23 óráig és remélhetőleg ez fokozatosan csökken a kitisztítást követően pedig vissza áll a regi rend de addig amig mondjuk 10 kobmetert termel a kut és orankent 13- 14 fogy fizikalisan nem lehet másként megoldani"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése