2015. július 9., csütörtök

Újra működik a hegyközcsatári fogorvosi rendelő

Csatár és környékének jó hír,hogy újra működik a fogorvosi rendelő.Tóth Zsigmond készített interjút Dr. Şerban Popa fogorvossal :

 

 "Ingyenes fogtömés és foghúzás nemcsak gyerekeknek és nyugdíjasoknak, minden olyan személynek, aki egészségbiztosítási kártyával rendelkezik 
Immár egy fél éve, hogy újra működik Hegyközcsatárban a fogorvosi rendelő a következő programmal:
Hétfő, Kedd, Csütörtök és Péntek délelőtt 9 – 13 óra között, míg Szerdán 15-19 óra között.

Dr. Şerban Popa fogorvos az elmúlt napokban kötött szerződést a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, így lehetősség nyillott arra, hogy a fogorvosi szakrendelés és ellátás egy bizonyos része ingyenes legyen a gyerekek, nyugdíjasok és mindazok számára, akik egészségbiztosítási kártyával rendelkeznek, és nemcsak Hegyközcsatár községbelieknek, hanem bárkinek, aki igénybe szeretné venni a szolgáltatást. Fontos tudni, hogy az egészségbiztosítási kártyát minden alkalommal be kell mutatni.
Ezekről beszéljen maga a fogorvos úr:
- mutatkozzon be kérem az olvasóknak
- dr. Şerban Popanak hívnak, belényesi születésű, egyszerű szülők gyermeke, de itt nőttem fel a Hegyköz árnyékában Nagyváradon, jól ismerem a környéket, többször megfordultam a környező településeken
- mióta praktizál mint fogorvos?
- a véglegesítést 2009-ben kaptam meg azóta egyfolytában a szakma elhívottja vagyok, eddig és ma is Nagyváradon van fogorvosi rendelőm, de amikor meghallottam, hogy Hegyközcsatárban megüresedett a szakrendelés jelentkeztem a versenyvizsgára és megkaptam a rendelőt.
- mi volt az elképzelése, hiszen Nagyváradon nagyobb a páciensi kör?
- ez így van, de nem minden a pénzről szól, nekem eltökélt szándékom, hogy a saját szakmámban minél több emberen segítsek ismervén a jelenlegi gazdasági körülményeket és a közelbeli kilátásokat.
- és hogyan tud segíteni?
- elsősorban megragadok minden olyan lehetőséget, amelyet az Egészségbiztosítási Pénztár felkínál a pácienseknek.
- melyek azok?
- ingyenes fogtömés, ingyenes foghúzás minden olyan személynek, aki egészségbiztosítási kártyával rendelkezi, de a gyerekek is ebbe a kategóriába tartoznak épp úgy, mint a nyugdíjasok.
Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy fogpótlás, híd, teljes protézis készítését vállalom, amelynek költségeit is átvállalja az egészségbiztosító (ez kb. 70%) csupán a fogtechnikus munkáját kell megfizetni.
- mondana erre egy példát?
- abban az esetben, ha néhány fogpótlásra kerül sor, beágyazással, kezeléssel és ennek az értéke 600 lej, abból körülbelül 200 lejt kell kifizessen a páciens, ezt a fogtechnikusnak kell kifizessek, a többi fenn maradt 400 lejt majd néhány hónap múlva megkapom az Egészségbiztosítási Pénztártól.
- miért fontos, hogy idejében kezeltessük a fogainkat?
- sajnos legtöbben csak akkor mennek fogorvoshoz, ha fájdalmaik vannak, vagy azt szeretnék, hogy szebben mutassanak a fogaik. Kevesen tudják, hogy a rossz fogak súlyos betegségeket okozhatnak.
Mindenki számára ismerős a góc fogalma, amelyből baktériumok, toxinok, allergének juthatnak a vér- és nyirokerek útján a szervezet különböző helyeire, ahol gócbetegségeket okozhatnak. Ugyanakkor az egész testünkre kiterjedő fertőzés alakulhat ki többek között krónikus ínygyulladás, gyökérhártya-gyulladás, csonthártyagyulladás, rossz gyökértömés, elő nem tört fog körüli ciszta miatt is. Az egyik legfontosabb góc a fogágytasak, amelyből rágáskor, fogmosáskor is szóródnak a baktériumok. Súlyos fogágybetegségekben nő a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kockázata is, a nem kellőképen megrágott ennivalót a gyomor nehezebben tudja feldolgozni innen erednek a gyomorbetegségek is. Sokszor hallhattuk, hogy a fogtól is fájhat a fejünk, a fülünk, és bedagadhat az arcunk, de ezenkívül olyan problémákat is okozhat, amelynek látszólag semmi köze nincs fogunkhoz. A test egy egészen távoli pontján is kialakulhat olyan betegség, aminek az oka a szájban keresendő. Egy, vagy több elhanyagolt fog krónikus gyulladása akár egy egész szervrendszert is megbetegíthet, de még hosszan lehetne sorolni.
- mit tanácsol hogyan előzzük meg a fogak megbetegedését?
- elsősorban a rendszeres fogmosással, amelyet már kisgyerekkorban el kell kezdeni. Könnyű ráfogni a szuvas fogakat a gyenge minőségű örökölt fogzománcra, de tudnunk kell, hogy a fogszuvasodás minden esetben megelőzhető. Helyes étrenddel és megfelelő szájápolással, rendszeres kontrollal egy életen át megőrizhetők az eredendően ép fogak. Ne feledjük, a gyermekek fogainak állapotáért nem a gyermek felel, hanem mi, szülők.
Köszönjük szépen a tájékoztatást!
Tehát mindenki, akinek fogaikkal bármilyen problémája van bátran forduljon dr. Serban Popa fogorvoshoz a hegyközcsatári fogorvosi rendelőben naponta hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9-13 óra között, míg szerdán 13-19 óra között.
Érdeklődni lehet a fogorvosi rendelőben, vagy a 0742-008574 telefonszámon" 

Forrás : Tóth Zsigmond Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése