2015. október 16., péntek

Cserkészek találkoztak Paptamásiban

 
A BICSISZ elnöke, Borsi Lóránt (állva) köszöntötte a jelenlévőket 

"A múlt hétvégén Paptamásiban volt az évente megszervezendő Bihar megyei cserkész ifjúsági találkozó! Minden évben a BICSISZ (Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség) égisze alatt tevékenykedő cserkészcsapatok adnak otthont egy nagyszabású találkozónak." 


A hasonló rendezvényeken általában a cserkészparancsnokok tanácskozhatnak, illetve az ellátogató cserkészek különböző, építő jellegű programokon vehetnek részt! Az idei esztendőben, október 10-én ennek a találkozónak Paptamási cserkészei adtak otthont. Az egész napos programsorozat délelőtt 11 órakor vette kezdetét. A hivatalos megnyitón Matyi Miklós, helyi polgármester köszöntötte az ellátogató cserkészeket. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a mai gyerekek nagy részéből hiányzik a kitartás, a fegyelem, amelyet jelenleg a cserkészet kiválóan megtanít a tagjainak, éppen úgy, mint annak idején a katonaság. Következő felszólalóként a BICSISZ elnöke, Borsi Lóránt köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy ez alkalommal már az ötödik ilyen találkozóra kerül sor, melynek házigazdája a Paptamási 5. számú Diószegi Dezső cserkészcsapat. Ezek után a helyi cserkészparancsnok, Major Loránt köszöntötte az ellátogató cserkészeket. Kiemelte, hogy a rendezvény során megszervezett programok helyi cserkészek irányításával valósulnak meg. Ezt azért tartotta fontosnak elmondani, mivel az önállóságra nevelő cserkészmozgalom hatására 10 éves gyerekek képesek egyedül több személy részvételével zajló programokat irányítani. 

Két helyszínen
A hivatalos megnyitót követően két helyszínen folytatódtak a rendezvények. A helyi műfüves focipályán a labdajátékokat kedvelő cserkészek fociztak, és kidobóst játszottak Tóth Lajos és Gangos Cristián irányításával. A többiek a helyi parkban ügyességi vetélkedők tömkelegét próbálhatták ki, illetve Tóth József cserkészparancsnok helyettes vezetésével kipróbálhatták a nyugaton már nagy népszerűségnek örvendő slack line-t is, amely minden cserkész tetszését kiváltotta. A hét mostoha időjárása szombatra alábbhagyott, így a szabadtéri rendezvények zavartalanul zajlottak. A szabadtéri vetélkedők befejezése után a helyi kultúrotthonban a házigazdák egy ízletes bográcsebédre várták a vendégeket. Mialatt zajlott az ebéd, a parancsnokok félrevonulva tanácskoztak, és megvitatták a cserkészetben foganatosított szabályokat, illetve az évet illető esedékes programokat.
Aszfaltrajz 

A délutáni programsorozatokat az ebédet követően szintén két részre osztva valósították meg. A kisebbek a helyi református templom melletti lezárt útszakaszon aszfaltrajz-tevékenységen vehettek részt Bihar megye több településéről ellátógató fiatalok és gyerekek élménydús napot követően kissé megfáradva tértek haza településükre (Érkörtvélyes, Érsemjén, Érmihályfalva, Szentjobb, Szalacs, Ottomány, Sebestyén Efy vezérletével, míg a nagyobbak rögtönzött színdarabok összeállításával és előadásával foglalkoztak Molnár Andrea felügyeletében. A színdarabok előadását követően a helyi cserkészparancsnok, Major Loránt hozzáfűzte, hogy a fiatalok kreativitása elég arra, hogy adott témát kidolgozva képesek legyenek színdarabokat, Belényesújlak, Köröstárkány), kellemes emléket hagyva a vendéglátókban, illetve a programsorozat során megszerzett élményekkel, tapasztalatokkal ők maguk is gazdagabban térhettek haza. vicces jeleneteket összeállítani. Néhány perc leforgása alatt ugyanis több jelenetet láthattak a színpadon. A 4-5 személyből álló csapatok így írókká, színészekké, rendezőkké váltak, ezzel is bizonyítva, hogy kreatív és tettre kész fiatalok tömkelege része a cserkészmozgalomnak. A rendezvény a késő délutáni órákban ért véget."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése