2015. október 6., kedd

Méltóságteljesen emlékeztek a 13 aradi vértanúkra

 
Fotó : Tóth Zsigmond

"Vasárnap délelőtt, 2015 október 4-én a hegyközcsatári református templomban méltóságteljesen emlékeztek a tizenhárom aradi vértanúkra." - írja Tóth Zsigmond.

Részletek a cikkből : 

"Hegyközcsatárban minden évben megemlékeznek az Aradon 1849 október 6-án kivégzett honvédtisztekre. Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Ez a nap mélyen bevésődött magyar nemzetünk tudatába ezért az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja - Nemzeti gyásznap." 

"Ezen ismeretek tudatában hirdette Isten igéjét Miklós Csaba lelkipásztor, aki igemagyarázatát a Luk 16:13 alapozta, „Egy szolga sem szolgálhat két úrnak: mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.”- szólt az Ige." 

"A templomi megemlékezést követően a jelenlévők kivonultak a templomkertben felállított kopjafához, ahol Sztankovics Gyula kultúrreferens osztotta meg megemlékező gondolatait, majd elsőként a református gyülekezet képviseletében Miklós Csaba lelkipásztor, Mészáros Károly főgondnok és Molnár István gondnok, majd a Hegyközcsatár községi és a helyi RMDSZ képviseletében Nagy Sándor és Lakatos Norbert elnökök helyezték el a megemlékezés és kegyelet koszorúját. A megemlékezés végén a jelenlévők elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt. "
 
Fotó : Tóth Zsigmond 

Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése