2015. október 14., szerda

Szüreti mulatság volt Hegyközcsatárban

 
A hegyközcsatári szüreti bálos néptánccsoport a református templom előtt 

"Október 10-én, szombaton már a kora délelőtti órákban kezdtek gyülekezni a hegyközcsatári kultúrházba a népviseletbe öltözött fiatal párok, akik hívogatni indultak Hegyközpályiba, Hegyközújlakra és Hegyközcsatárba, hogy a mulatságba hívják a településeket" - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

Teljes cikk :
"Hegyközcsatárban és környékén a szeptember végétől novemberig tartó időszakban – Szent Mihály napjától (szeptember 29.) Simon – Júdás (október 28.) napjáig – a legfontosabb gazdasági és egyben társadalmi esemény a tengeriszedés mellett a szüret volt, amely hagyomány a mai napig is él. Még az elmúlt században is (a kollektivizálás előtt, mert ebben az időben több szőlőhegyet felszámoltak, pl. a Szentillyés) a csatári szőlőhegyen szorgoskodók éneklésétől, tréfálkozásaitól volt hangos a vidék, amelyet a szüret befejeztével evés-ivással, mulatozással ünnepeltek meg. A hegyközi szőlősgazdák a szőlőszedés utolsó napján nagy mulatságokat, felvonulást tartottak, amely este bállal zárult. Az egykori szüretelők elmaradhatatlan kísérője volt a rezesbanda, amely gazdától gazdáig haladva elhúzta a szüretelők nótáját, a fizetség a gazda belátására volt bízva, általában szőlőből, mustból állott. Ma már elmaradnak ugyan a nagy szüretelések és a rezesbanda, de a maguk módján ezt a hagyományt próbálják átmenteni fiataljaink, már több évtizede, hogy a legfiatalabb generáció is továbbvihesse szülei, nagyszülei szokásait, ezért minden évben a megrendezendő szüreti mulatságok a mai kor fejlődésével is megtartják a régmúlt idők szokásait.

Istentisztelet
A szombati hegyközcsatári szüreti mulatság délelőtt 10 órakor vette kezdetét a református templomban egy ökumenikus istentisztelettel, ahonnan Miklós Csaba Péter református lelkipásztor és Kruzslitz Imre római katolikus plébános áldásaival indulhattak el behívogatni az esti szüreti bálba.
A tizenegy, népviseletbe öltözött pár, akik tagjai a helyi Szalmavirág népMezei László elmondása szerint alig egy hónapja kezdték el a felkészülést (ami egyáltalán nem látszott meg a táncukon olyan ügyesek voltak), amihez képest meg van elégedve az ifjak teljesítményével. „a szülőktől kapott pozitív visszajelzések alapján már megérte számomra, hogy időt és tánccsoportnak, díszes szekereken, lovas legénnyel az élen, külön szekéren a „rezesbanda”, mely ez alkalommal is az érmihályfalvi Nosztalgia Együttes volt, elindultak Hegyközpályi, Hegyközújlak, majd Hegyközcsatár érintésével behívogatni a szüreti bálba. Az időjárás kedvezett az ifjaknak, szeles idő volt ugyan, de az eső nem esett, energiát fektettem a fiatalok felkészítésébe, hiszen jó érzés volt hallani, hogy a szülő azt mondja: Laci, a gyerekem örömmel megy a próbákra, és azóta még fegyelmezettebb is” – mondta a koreográfus. Az idei szüreti bál is reggelig tartott, a zenészek addig húzták, amíg volt mulató vendég. mint az elmúlt napokban, még a nap is megvillantotta sugarait.
A környező falvakban sokan kíváncsian és érdeklődve várták a csatári hívogatókat, ezért egy-egy kapu előtt megterített asztalon sok finomság sorakozott, amellyel megjutalmazták a táncosokat. Jó érzés volt látni azt az odafigyelést és szeretetet, amelyben részesítették a fiatal táncosokat minden faluban, ők ezt érezték is, és még odaadóbban táncoltak és mutatták meg tehetségüket.

A szüreti bál
Már javában lemenőben volt a Nap, amikor viszszatértek a hívogatásból, és egy finom vacsora elfogyasztása után, amelyet a gyerekek szülei és a Polgármesteri Hivatal alkalmazottai készítettek a kultúrház konyhájában, megkezdődött az igazi szüreti bál.
A kultúrotthon egy adott pillanatban már úgy nézett ki, hogy kicsinek bizonyul, örültek is a szervezők, rendezők, akik ez alkalommal is a községi RMDSZ, a Csatári Ifjúsági Szervezet (CSATISZ) a Polgármesteri Hivatal és a szülők voltak, akiket nagyban támogatott a község polgármestere, Vitályos Barna és alpolgármestere, Tóth Gyula. Az idén is a szüreti bálos táncosokat Mezei László készítette fel és koreografálta, hiszen ő volt már felkészítője a néptánccsoportnak más években is, sőt volt társasági tánccsoport vezetője is a Crystal csoportnak, menyasszonyiruha-bemutatókat tartottak annó."

Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Album : hegykozcsatar.lapunk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése