2015. október 25., vasárnap

Szilágyi Ferenc : A Bihari Hegyköz községeinek társadalomföldrajzi arculata

 
Fotó forrása : A bihari HegyközLipszky
János 1806-os térképe alapján
Szilágyi Ferenc a Bihari Hegyköz első kötetében foglalkozik a térség társadalomföldrajzi arculatával.Ezt írja : 


A Partiumban élő geográfusként gyakran találkoztam a határok és a lehatárolások
problematikájával. Ez igaz a munkámra és a mindennapokra egyaránt. Eddigi kutatói tevékenységemből szerzett tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy egyetlen, a mindennapi szóhasználatukban rendszeresen megjelenő, nem elvontnak tekintett téregységünk sem határolható le egyértelműen. Még valamelyest azok esetén van egyszerűbb dolgunk, amelyek közigazgatási téregységekként léteznek, léteztek. Azonban azok a kis- és közepes méretű „tájegységeink”, amelyek a természeti környezet és az ember kölcsönhatásaként formálódtak/alakulnak az egyéni és a közösségi tudatunkban, már sokkal „keményebb diót” jelentenek.
A Bihar északi részén elterülő két kis magyar világ, a Hegyköz és az Érmellék is ebben a helyzetben van. Mindkét tájegység jellegét a természeti környezet határozta meg, kijelölve az emberi lét kereteit ezeken a tájakon, miközben az ember a természettel való együttélése során maga is alakította azt. Kölcsönösen hatottak egymásra, sőt integráns egészet alkottak.
A természetben azonban a legritkább esetben találunk éles, egyértelmű határokat, a szomszédos kis- és nagytájak gyakran egymásba simulva,fokozatosan változnak. Átnyúlnak a szántók, az erdők, összekötik őket a folyóvizek, úgy ahogyan az embereket is az utak, a vásárok, az életvitel, a történelem, a nagy ünnepek és az egyszerű mindennapok. A sort hosszan lehetne folytatni. Ezek a kisléptékű szempontrendszerek megannyi Hegyközt,Érmelléket, Rézalját, Berettyó-vidéket, Bihari-síkot teremtenek. Más és mást kapunk, ha a domborzatra, mást ha a vízrajzra, mást ha a néprajzra,a közigazgatásra, az emberi tevékenységekre, az infrastruktúrára, a tömeges mozgáspályákra helyezzük a hangsúlyt (Szilágyi F. 2008., Uő.2012.). A Bihari Hegyköz esetében sincsen ez másképp.A legbiztosabban délnyugati irányból lehet lehatárolni, a Sebes-Körös–Berettyó vízválasztója mentén (bár, ha szigorúan vesszük a vonalat,akkor Hegyközszáldobágy kívül marad), de minden más irányban öszszeolvad ez a kis tájegység a szomszédjaival. Keleten és délkeleten a Rézaljával, északkeleten a felső Berettyó-vidékkel, északon az Érmellékkel,nyugaton a Bihari-síkkal. Ha a tájegység természeti képére helyeznénk a hangsúlyt, akkor talán a Rézaljával együtt lenne érdemes tárgyalnunk, ha viszont a társadalmi vonatkozások érdekelnek bennünket, akkor a Biharisíkkal, esetleg az Érmellékkel együtt, de ezektől semmiképpen sem elválasztva kell vizsgálódnunk. Én magam ezúttal társadalmi elemzést végeztem,a hegyközi települések társadalomföldrajzi (elsősorban népesség- és településföldrajzi) jellemvonásait vázolom fel. Vegyes lakosságú, de magyar
többségű tájegységnek tekintem a Hegyközt, így elemzésemből ezúttal kimaradnak a hasonló természeti adottságú, de eltérő társadalmi képű rézaljai román–szlovák–magyar népességű falucskák, ellenben beemeltem a Hegyközzel szomszédos Bihari-síkon fekvőket, melyek néprajzilag, közigazgatásilag,illetve a korábbi szalárdi és micskei járások révén történelmileg is kötődnek a Hegyköz vidékéhez (Szilágyi F. 2007., Uő. 2013.). Mivel egyértelmű kistérségi határ amúgy sem húzható meg, ezek a települések egyszerre több tájegységhez is besorolhatóak. Az elemzést településszinten végzem, de nem kiragadva őket a jelenlegi közigazgatási valóságukból, a községek kereteiből. A községeket teljes terjedelmükben tárgyalom, minden általam hegyközinek tekintett községet annak összes településével együtt, miközben tudatában vagyok annak, hogy az alkotórészek némelyike már más tájegységi besorolást is kaphatna. Egyetlen
esetben teszek kivételt, Hegyközszentmiklóst ezúttal kiemelem a hat településes
Székelyhíd város közigazgatási keretéből, mert úgy gondolom, hogy a népes érmelléki közösség tanulmányozása elmozdítaná a tanulmány súlypontját.

Forrás : hatvaniszakkoli.hu  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése