2015. október 19., hétfő

Emlékezés a biharfélegyházi hőseinkre

 
"2015. október 11- én Biharfélegyházán délután 16 órai kezdettel a református templomban, ünnepi istentiszteletet tartottunk és tiszteletünket fejeztük ki annak a 13 leventének az emlékére, akik 1944. október 9-én életüket vesztették nagyon fiatalon, szinte gyerekként Nádudvar határában, ahonnan hazafelé tartottak. 

Az ünnepségen jelen volt a nádudvari önkormányzat képviselője, Balog Károly és Kovács Zoltán családjaikkal, akik sok munkát fektetettek abba, hogy felkutassák leventéink történetét, elhozták és bemutatták nekünk az akkor 16 éves, ma is élő nádudvari levente papírra vetett rajzát, melyen levezette a gyilkosság körülményeit és helyszínét. Ehhez kapcsolódóan Balog Károly felolvasta az eddig elért kutatások történetének bővebb részleteit. Az ünnepen részt vett Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is, valamint a helyi önkormányzat elöljárói, Kelemen Zoltán polgármester és Kerecsenyi Imre alpolgármester.
Magyarországi vendégeink beszéde után ügyvezető elnökünk szólt az egybegyűltekhez. Mint kifejtette, áldozatainkra emlékezni kell, és arra is, hogy miért kellett nekik áldozatokká válniuk. Rámutatott, hogyan tegyünk különbséget hősök és szájhősök között, s hogyan tesszük tönkre önmagunkat sok év múlva, úgy, hogy nem maradnak utódaink becsvágyaink miatt.

Református ifjak
Vendégeink beszédei után a biharfélegyházi református ifjak, a „refi-ifik” előadásukon keresztül mutattak rá arra, hogy a Jóisten országában nincsenek csak élők, és ő rajta keresztül maradnak 71 év után is emlékeinkben igazi hősök. Biharfélegyháza jővője, a „Szeretet hangjai” gyermekkórus kis előadása zárta az ünnepséget, majd Kelemen Zoltán polgármester szavait követően Szabó Zsolt lelkipásztor felkérte a gyülekezetet, hogy a templomból kivonulva helyezze el mindenki koszorúját az emlékműnél.

Nemzeti dalunk eléneklése után a vendégek és elöljáróink a „Leventeházhoz” mentek egy szeretetvendégségre, s baráti beszélgetésre."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése