2016. július 5., kedd

Ásatások Szentjobbon

"A katolikus püspökség a váradi Körösvidéki Múzeummal együttműködve, 2016 júliusában megelőző régészeti ásatásokat fog végezni a Bihar megyei Szentjobb középkori várának területén." - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.

Teljes cikk :


"Mint ismeretes, az egykoron Szent István király karereklyéjét őrző bencés kolostor helyén a 16. század végén épült reneszánsz erődítés romjain ma a község római katolikus temploma és a szentjobbi apátság 18. századi eredetű kúriája emelkedik. 

A tervezett munkálatok részét képezik az egyházmegye azon erőfeszítéseinek, amelyek célja a 20. század közepéig a régió egyik legjelentősebb Szűz Mária kegyhelyének számító Szentjobb egyházmegyei zarándokhellyé való emelése. A szondázó jellegű régészeti kutatásoktól a régészek azt remélik, hogy értékes adatokkal szolgálhatnak egy, a szentjobbi apátsági kúria zarándok- és lelkigyakorlatos házzá való átalakítását célzó építészeti terv elkészítéséhez, amely magában foglalja a kúriát övező park és az egykori vársánc egy részének rehabilitációját is. Épületmaradványok és a késő középkori települést jelző egyéb régészeti objektumok mellett a külső várfalak bizonyos szakaszait is kutatják, illetve szeretnének konkrét adatokat nyerni a középkori bencés konvent pontos helyét illetően is. Az elképzelések között szerepel az ásatás eredményeinek beépítése a készülő rehabilitációs tervekbe, illetve a feltárt régészeti emlékek bemutatása. 


A szentjobbi vár területén utoljára 2004-ben folytak régészeti ásatások a Körösvidéki Múzeum vezetésével. Ekkor, ugyancsak készülő építkezési munkálatok kapcsán, a vár délnyugati sarokbástyájának környékét kutatták. Az idei ásatásokkal egy időben megkezdődnek a község római katolikus templomában őrzött Szűz Mária kegykép restaurálásának munkálatai is – derül ki a püspökség tájékoztatásából."

Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése