2014. június 25., szerda

114 éve történt Siterben

 
A képen Siter műemlék temploma látható

1900-ban Sima Ferenc újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő telepítési mozgalmat indított a Bihar megye, Szalárdi-járásában található Siter község benépesítésére. Csongrád megyében ekkor összesen, mintegy 527 kitelepülő családot írtak össze. Siterbe ebből 96 szentesi család került, kb. 500 fővel. A település lakosainak zöme ezeknek a szentesi polgároknak a leszármazottai - írja Orendt Mihály.
A település korábban a Csáky grófok birtokaként vált ismertté. Szőlőtermesztése, majd gesztenyetermesztése méltán emelte a vidék élvonalába. Később az eleki származású Máhler György igazgatta itt a mintegy 4500 holdon fekvő (a földreformot követően 2000 hold) birtokát. Mahler kiváló gazdasági érzékéről volt híres.
A második világháborút követően a kettészakadt egykori Kiskalota települései határ-menti falvakká váltak. A kollektivizálás a helyi gazdaságra is rányomta bélyegét. Az egykori nagybirtokok a feledés homályába vesztek. 1989-et követően a vidék elkezdett újjáéledni. A demokrácia kezdi ismét eredeti pompájába visszaállítani a vidéket.

A Nagyváradtól észak-keletre fekvő község ma a Bihari Hegyköz része, Romániához tartozik. Az utolsó felmérések szerint 1164 magyar lakosa van. Községközpontja: Hegyközcsatár. A községközpont polgármestere a többszörösen kitüntetett Vitályos Barna. Aki ugyancsak siteri születésű. Megjegyzendő, hogy a 60-70-es években a jelenlegi polgármester édesapja Vitályos Gyula is vezető beosztású tagja volt Hegyközcsatár vezetőségének.  
Forrás : facebook.com








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése