2014. június 25., szerda

In Memoriam: Fráter Margit


   Egykori híres őse Fráter Lóránt gróf Ér-Semjénben született 1872. január 13-án. A dalszerző vagy, ahogy a nép nevezte „nótáskapitány” családja számos jeles őssel, rokonnal büszkélkedhetett. Ott volt például Martinuzzi Fráter György esztergomi bíboros, érsek, erdélyi vajda. Vagy Madách Imre zűrzavaros életű felesége Fráter Erzsébet, aki ugyancsak a családhoz tartozott - írja Orendt Mihály.
    A Fráter família ugyanakkor a brit uralkodóházzal is rokoni kapcsolatban állt, egyenes vonalon az angol királynővel. A dalszerzőt átrepítette a világhír az Óceánon túlra is. 1928-ban New Yorkban is hallhatták hegedűjének szavát. A 20. század elejének már az ország jelentős nótaszerzői közé tartozik.
   Egykor a Ludovika akadémián végzett és huszárkapitányként teljesített szolgálatot. 1906-ban 34 éves korában nyugalomba vonult. Ettől kezdve a nótaszerzésnek élt, hangversenykörutakra járt, ahol cigánybanda élén hegedült és maga énekelte szerzett dalait. Bátyja Béla is nótaszerző volt.
  Fráter Lórándot 1910-ben függetlenségi programjával országgyűlési képviselővé választották. Ér-Semjénen 1907. szeptember 22-én Kazinczy Ferenc szülőházát emléktáblával látták el. A szobor és az emléktábla költségeit az egykori huszárkapitány, későbbi dalszerző állta, saját vagyonából. Budapesten és Balatonszemesen utcát neveztek el róla.
   1994. december 4-én Ér-Semjénben emlékszobát avattak a nótáskapitány tiszteletére. Az 1942-ben eltűnt, később megkerült emléktáblát ekkor ismét felavatták. Ismertebb nótái: Kraszna Horka büszke vára, Őszi rózsa, Száz szál gyertyát, Tele van a város akácfavirággal, Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok stb.
    1942-ben „Fráter Loránd” címmel fekete-fehér magyar játékfilm készült róla. Budapesten 1930. március 13án helyezték örök nyugalomra.
   Ennek a jó kedélyű nótáskapitánynak, gróf Fráter Lórándnak az egyik leszármazottja volt az Ér-Semlyéni születésű Fráter Margit tanárnő is, aki Hegyközcsatárban találta meg a helyet, ahol letelepedett, tanított, majd örökre megpihent.
    A hegyközcsatári elemi iskola tanárnője, később iskolaigazgatója volt nyugdíjazásáig.
    Stankovics Gyula helyi kulturális referens így írt róla: Fráter Margit tanárnő Ér-Semjénből származik és gróf Fráter Lóránd egyik leszármazottja. Amikor én iskolába jártam, ép igazgatónő volt, engem viszont már nem tanított. Itt lakott a Zugban, a szomszédságunkban, ahol most Szabó Albert és családja lakik. Tóth Sándortól vette meg a házat. Később Szabó Albert a megvásárolt régi házat lebontotta, majd újat épített a helyébe.
  A fenti képen a tanárnő baloldalt látható, mellette Élesné, Szixai Irén tanítónő, hátuk mögött Éles Béla tanító, kulturális igazgató és könyvtáros.” 
 
Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése