2014. június 14., szombat

A hagyományőrzés mestere: Sztankovics Gyula

Szeretném bemutatni most önöknek Sztankovics Gyula Hegyközcsatár kulturális referensét. Mindamellett, hogy a település kulturális életét irányítja, Gyula egy nagy múlttal rendelkező hegyközcsatári család leszármazottja. Apai ágon nagyapja Hegyközcsaztár bírói tisztét is viselte egykoron. Unokája életének nagy részét egy nem mindennapi feladatnak szentelte: gyűjtés és hagyományőrzés.
  Hogy miket gyűjtött össze Sztankovics Gyula az évtizedek során? Nos, erre első kiadványa a „Bölcsőm a Hegyköz” c. könyv adja meg a feleletet.  Ajánlom e könyvet mindazoknak, akiket érdekel a Bihari Hegyköz, az itt élő emberek és természetesen ezeknek az embereknek az ősei, hisz minden tárgy és a velük kapcsolatos történet is az ezen a tájon élő embereket mutatja meg számunkra.
  Megtudhatjuk, hogy miket készítettek, miket használtak és természetesen azt, hogy hogyan éltek. Hisz nem hiába keletkezett a jól ismert közmondás sem: „Mutasd meg, mid van, s én megmondom, hogyan élsz”.
  Olvasva a könyvet felelevenedett előttem gyermekkorom azon szakasza, amikor nagyszüleimmel éltem és azok a tárgyak, amelyeket nap-mint nap használtak és azok is, amelyeket csak a padláson láttam porosodni.
   Gyula szükségét érezte megmenteni az utókor számára ezeket a tárgyakat és milyen jól is tette. Dédelgetett álma egy tájház felépítése a településen és berendezési tárgyként gyűjteményének elhelyezése. Sok sikert kívánunk neki hozzá.
   Gyakran publikált a helyi újságok hasábjain is, ahol igyekezett a szélesebb olvasóréteg elé tárni szűkebb pátriájának hasznosságát, érdekesebb momentumait. Egy 2010-ben megjelent cikkével kezdem, ami a nagyváradi Reggeli Újságban jelent meg április 8-án.

Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu
   Sztankovics Gyula kutatásait és gyűjtési szenvedélyét természetesen a mai napig sem adta fel és számos tervvel néz a jövőbe. Kívánunk számára jó egészséget és kutatómunkájához kitartást és sok-sok erőt.
Írta :  Orendt Mihály Bihar-kutató, író, publicista 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése