2014. június 16., hétfő

Amikor Csatárban kitört a harmadik világháború ...

Amikor Csatárban kitört a harmadik világháború ... 
A fotók csak illusztráció,de sokban hasonlít a régi telepes rádiókra ... Forrás : radiohistoria.sk
 
Eszti néném ' Kitört a harmadik világháború' Behívják a fiaimat és az összes embert Csatárból ' Megyek haza ' Jaj nekünk ' - ugrott fel a telepes rádió mellől és viharzott haza a szomszédnéni. Nagyanyámék nem tudták mire vélni a szomszédasszony kijelentéseit.Egymásra néztek és nem tudtak kimondani egy szót sem.Kitört a harmadik világháború? Még az este nem volt szó róla.

Kitört a harmadik világháború? Nem,dehogy.Honnan vette a hírt a szomszédnéni?A rádióból. Nagybátyámék készítettek egy telepes rádiót ,melyet fülhallgatóval csak egy személy tudott hallgatni. Téli estéken a szomszédnéni beült hozzánk és csak ő hallgatta a rádiót.Ezt megelégelte az idősebbik nagybátyám és tervet készített a szomszédnéni eltávolítására.

Mit tett nagybátyám?Mikrofont készített,melyet a rádióhoz kapcsolt. Amikor megelégelte,hogy a szomszédnéni órákig hallgatja a rádiót , megszakította az adást és mikrofonba beszélt eltorzított hangon. Nagybátyám minden hírt bemondott,olyat is amely nem igaz volt. Nagyanyám arra lett figyelmes,hogy a szomszédnéni arca néhányszor megrándul és többször grimaszolt.

Rosszat mondtak a rádióban , szomszédasszony? - kérdezte megdöbbenve nagyanyám.

Jaj,nagyon rosszat , Eszti néni.Az előbb azt mondta,hogy percek múlva itt lesz a vihar Budapestről.Mindenki maradjon otthon,mert a vihar a házakat is elviszi - válaszolt elcsukló hangon.

Nem telt el néhány perc a szomszédnéni bejelentette a harmadik világháború kitörését.A gyors távozása után néhány perccel nagybátyám nyitott be a szobába nevetve. Elmondta hogy semmi sem igaz,mert ő találta ki és azt akarta elérni,hogy a szomszédnéni gyorsan menjen haza.A tervét elérte . Nagyon sokat nevettek amikor nagybátyám elmondta miket mondott a szomszédnéninek .

Másnap ,sem harmadnap nem jött rádiót hallgatni a szomszédnéni. Biztosan rájött hogy átverték. Nagyanyám elmondása szerint a szomszédnéni később megnyugodott,mert azt mondták neki,hogy kommunista ellenesek okozták a nem valódi hírek felolvasását a rádióban.Soha nem tudta meg,hogy nagybátyám volt a ludas ...

Régi rádiókról több információ : radiomuseum.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése