2014. június 14., szombat

Emlékezzünk rájuk : Farkas József,magyar királyi postaellenőr

  Most, amikor Nagyvárad Kultúrtörténetében és öregdiákjainak emlékkönyvében városunk országosan híres kultúrnívóját vetítjük az olvasó elé, a sok, igen érdekes és értékes élettörténet egy pillérje annak az adathalmaznak, amely kiváló pedagógiai hatását kidomborítja.
   De Nagyvárad nemcsak iskoláinak nevelésében, hanem társadalmi életében is speciális helyet vívott ki magának a magyar vidéki városok között, mert sehol máshol nem volt olyan harmonikus együtt érző társadalmi élet, mint Váradon, ahol felekezeti különbségek nélkül egyformán becsülték egymást a polgárok s amikor Váradról volt szó, az összlakosság szíve egyszerre dobbant meg és közös akarat nyilvánult meg mindig, amikor a város érdekei úgy kívánták.
   Ebben az általánosított összetartásból természetesen kiemelkedtek az egyéniségek, akik között hegyközújlaki Farkas József is igen jelentős szerepet tölt be. Gerinces, fanatikus, a fajtáját szerető és fajáért áldozatra kész polgára volt ő Váradnak és örülünk, hogy most alkalmunk van róla megemlékezni.” 
   
   Forrás: Fehér Dezső kiadványából - 1934.

Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése