2014. június 16., hétfő

"Perzselik-e még a talicskát Csatárban?"

Disznóvágás 2013-ban Csatárban és a  
A fotó csak illusztrálás. Semmi köze nincs a történethez.Forrás : hegykozcsatar.lapunk.hu 

Csatár egyik híres humoros története a disznóvágáshoz kötődik. Tőlem is kérdezték annak idején hogy "perzselik-e még a talicskát Csatárban?" Igaz történet volt egykor, melyet már nem lehet letagadni sem. Ismered a történetet? Sztankovics Gyula a Bölcsőm a Hegyköz c. könyvében szépen leírja. Ajánlom mindenki figyelmébe:
"Csatáron történt a talicskaperzselés esete is. Egy disznótor alkalmával ugyanis az történt, hogy miután a disznót leszúrták, beterítették szalmával, a gazda a segítőket behívta egy csupor forralt borra. Haragos szomszédja a háza mögül leskelődött, s miután bementek borozni a házba, kihúzta a disznót a szalma alól és elrejtette a kertben. Helyére odatette a talicskát, majd visszatakarta szalmával. Miután odabent elfogyasztották a forralt bort, kijöttek. Egyikük alá akart gyújtani a szalmának, hadd égjen. Meglátta a talicska kerekét, majd így kiáltott fel: - Te komám, mért ilyen nagy karikát tettél ennek a disznónak az orrába?! - Miért, miért? Mert nagyon dúrós természetű vót - felelte a gazda." 


A Csatáriakat évtizedekig "Talicskások"-nak csúfolták, de persze ez már a múlté. Aki viszont ezután vág disznót jó lesz ha vigyáz a disznóra, mert vicces kedvű komái bármikor lóvá teheti. A disznóvágások alkalmával azért ne feledkezzenek meg egy-két kupica szilvapálinkáról, forralt borról, vagy "kontyalávaló" likőrről sem, persze csakis mértékkel, az egészség végett ... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése