2014. június 14., szombat

Emlékezzünk rájuk : Mahler György ,síteri földbirtokos

Egyszerű birtokos családból származik. Édesapja Mahler Tamás tizenöt katasztrális holddal kezdi meg a vagyonszerzést. Eleinte mindent saját erejéből és tehetségéből szerez, később viszont már segítségére vannak fiai is, György és Mihály.
   Mahler Tamás és családja 40 év alatt sikeres bérletekkel, sértéshizlalással és üzleti alapokra fektetett gazdálkodással, Arad és Bihar vármegyében nem kevesebb, mint 900 katasztrális holdat mondhat magáénak.

    Fia Mahler György még apja életében a Bihar vármegyei Siteren 4500 holdat kap osztályrészül, mindazon által pedig örökli édesapja kiváló gazdasági tulajdonságait, azon kívül a közélet terén is kiváló pozíciót biztosít magának. ” 

 

   Forrás: Fehér Dezső kiadványából - 1934.
Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu 

Az Mahler család néveredete Elek településen
Írta : Orendt Mihály.
 
A Mahler család eleki ágának néveredeti elemzését a Bihari Hegyközben, Siter településen tevékenykedő Mahler György földbirtokos kapcsán dolgoztam ki egy korábbi publikáció alapján, amely elemzés Elek település német lakosságának névelemzésével foglalkozik.
     Ifj. Mahler György az Arad vármegyei Eleken látja meg a napvilágot 1879. december 8-án, szülei Mahler György és Zellner Magdolna.
    Még apja életében a Bihar vármegyei Siterben 4500 hold földterületet kap, amin sikeresen gazdálkodik.
    Huszonöt évesen már országgyűlési képviselő, majd ugyanitt körjegyző. Később a Juszt-párt színeiben politizál.
   Elődei Elekre betelepült németek, anyanyelve a német, de magyarul és románul is kiválóan beszél.” 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése