2014. június 28., szombat

A váradi és micskei Baranyi család - Hegyközcsatár

A váradi és micskei Baranyiak nagy kiterjedésű birtokaik által biztosított gazdasági erejüknél fogva, valamint a társadalmi és gazdasági életben betöltött funkcióik révén Bihar vármegye legjelentősebb és legismertebb nemesi családjai közé sorolhatóak. A nagy múltú família gazdasági és politikai befolyását a haza és a köz szolgálatába állította, s ennek társadalmi és az uralkodó általi elismerése sem maradt el. A Baranyiak között találunk fő- és alispánt, országgyűlési képviselőt és királyi tanácsost, de a megye vezető testületeiben is ott találjuk nevüket. Szolgálták a hazát II. Rákóczi Ferenc katonájaként vagy ’48-as tisztként is, de templomépítő, egyháztámogató tevékenységük is nagy jelentőséggel bírt. Az idők folyamán a Baranyi család tagjai katonai pályára léptek vagy polgári foglalkozást választottak: orvosok, ügyvédek, tisztviselők és kereskedők lettek.
A századok során a családból többen lakóhelyet változtattak, más megyébe költöztek. Jelen ismertetőnk – a váradi és micskei előnévhez hűen – a családtörténet bihari vonatkozásait tárja fel. A kutatás során a családfa főbb hajtásának leírásához Baranyi Barnabás és Baranyi Katalin leszármazottak szolgáltattak családtörténeti adalékokat. A szerző ezúttal is megköszöni eligazító közreműködésüket - írja a Kordics Imre helytörténész.

Mi a köze van a Baranyi családnak Hegyközcsatárhoz ? Ezt írja Kordics Imre : "A család első említett őse (1495-ből) Bernát1. A következő hiteles adat Baranyi László 1642-ben2 nyert címeres leveléhez kapcsolódik, melyet 1643-ban hirdettek ki Abaúj vármegyében. Innen költöztek a család egyes tagjai Váradra. Itt született Mihály (1664–1692) és testvére, György (1645– 1684), akik Várad eleste után a török elől (1660) Debrecenbe menekültek. Mihályt az 1688-as szentjobbi megyegyűlésen másodalispánnak választották. Tisztségét 1690-ig viselte, ezt követően haláláig Debrecen főbírája volt. 1691-ben új címerlevelet kapott és a váradi előnevet ettől az időtől használhatta. Kiegészítésként ehhez járult egy kúria Hegyközcsatárban és több helyen szőlő."
Teljes cikk : epa.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése