2014. június 28., szombat

A hegyközcsatári általános iskolában 1968-ban végzett növendékek és tanáraik

  Szerző : Sztankovics Gyula kulturális referens (Hegyközcsatár)
Tanárok balról-jobbra:
  " Barót Vilmos biológia tanár - pedáns fiatalember volt, aki elvárta, - főleg tőlünk, fiúktól - hogy mi is legyünk pedánsak. Ennek érdekében többször is kiszállított bennünket a padból, hogy megnézhesse fénylik-e a cipőnk.
   Bayer Elemér természettudomány tanár - Ő egy élő lexikon volt. Előfizetője volt az Élet és Tudománynak. A kettes iskola udvarán megépített egy harmadfokú meteorológiai állomást. Amikor elutazott valahova, én olvastam le az adatokat, naponta háromszor. A műszerházikóban volt két darab átlagos hőmérő, egy minimum és egy maximum hőmérő és egy légnedvesség mérő. Az állomás udvarán egy csapadékmérő (pluviométer) is fel volt állítva. A barométert otthon tartotta a lakásán. A megállapított, majd feljegyzett előrejelzést - a következő 24 órára - az iskola titkárnője Kovács Zsuzsanna  gépelte le, majd átküldte azt a TSZ irodába.
   Fráter Margit igazgatónő - Engem mindig arra intette, hogy tanuljak, mert nem fogom bírni a fizikai munkát. Gyenge fizikumú, nyápic gyerek voltam.
   Frucskó László francia tanár – Egy higgadt, csendes ember volt. Tiszteltük őt, mert nem ártott soha senkinek.
   Kéri Ildikó magyar tanárnő, osztályfőnöknő – Általa tanultunk meg szépen, s jól beszélni magyarul. Az irodalom könyvben minden alkalommal aláhúzatta velünk a tetszetősebb kifejezéseket, amit aztán a következő órán fel is kérdezett.
  Éles Béla számtan tanár - Jámbor természetű ember volt. Gyakori szava járása: "A penész egye meg!".
   Megjegyzés: Nem tudom, mi volta az oka, de az osztályképről lemaradt Dallos Lóránd tornatanár, Szabó Mária mezőgazdaságtan tanár és Balázs László román tanár is.
   A tanulók névsora szintén balról-jobbra:
   Lányok: Kovács Ella (Csatár), Szilágyi Ilona (Csatár), Fényes Erzsébet (Csatár), Lakatos Borbála (Újlak), Szilágyi Irénke (Csatár), Ugarek Teréz (Tóttelek), Pelle Margit (Újlak) és Zatykó Mária (Csatár);
   Fiúk: Szabó Károly (Pályi), Gálik László (Tóttelek), Simkó Károly (Tóttelek), Palacsek József (Tóttelek), Sztankovics Gyula (Csatár), Finta József (Újlak), Noveczky András (Tóttelek) és Nagy Gábor (Tóttelek);"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése