2015. augusztus 9., vasárnap

Eltűnik Románia lakossága?Mi fog történni a Bihari Hegyközben?

Alarmă: România rămâne fără români 
Kihalófélben Románia? (fotó: Adevărul

"Ha 2050-ig előre nézünk, azt láthatjuk, hogy Románia demográfiai helyzetének alakulása az egyik legaggasztóbb a világon: a becslések szerint a következő 35 évben 22 százalékkal fog csökkenni a lakosság." - olvasható a kolozsvaros.ro-n.

A cikk több érdekes statisztikát tartalmaz,mely aggasztó lehet azoknak,akik a közeljövőben mennek nyugdíjba.Miért ? "A következő 35 évben hazánk 4 millió lakost veszít.". Köztudott ,hogy mintegy 3 millió román állampolgár dolgozik a világban. Ismerjük az okokat.A cikkben ezt is olvashatjuk : "Bulgária és Románia után a következő tíz helyen több kelet-európai országot találunk: Moldova Köztársaság, Magyarország, Szerbia, Horvátország, Litvánia, Lettország."

Mire volna szükség? "Romániának a felelős születésszám helyreállítására van szüksége ".A számítások szerint a föld lakossága növekedni fog."A világ népessége a mostani csaknem 7 milliárdról 2050-ig 9,7 milliárdra fog nőni és több mint 11 milliárdra 2100-ig." 
Teljes cikk : kolozsvaros.ro 

Mi fog történni a Bihari Hegyközben?Remélni lehet,hogy nem fog rosszabbodni a helyzet .Talán megáll a kivándorlási hullám.Nagyon nehéz itthon tartani a fiatalokat,mert egyre kevesebb a munkahely.Azt tapasztalhatjuk,hogy egyre kevesebb a munkahely Nagyváradon.Több nagy gyár eltűnt ,vagy eltűnőben van.A Bihari Hegyköz Nagyvárad vonzáskörzetéhez tartozott.Az is igaz,hogy néhány vállalkozás létesült a térségünkbe,mely biztató lehet a jövőre nézve.Ha kész lesz az autósztráda,akkor több vállalkozó jöhet a térségünkbe.Mi fog történni addig?

1990 óta sok fiatal ,családdal együtt vándoroltak ki a Bihari Hegyközből.Ha itt nem tudtak érvényesülni,akkor más országban találták meg a számításaikat. Lehet nem teljes állampolgárokként vannak tekintve,de jobban élnek mint a szülőföldjükön.A jövőt elemezve,talán szeretnénk reménykedni a jóban,de a realitást nézve,nem sok reménnyel kecsegtet a jövő.A politikusok jövőre ,csak a szépet és a jót fogják mondani,mert így tudnak több szavazatot kapni.2016-ban két választás lesz.Nagy harc lesz a parlamenti bejutásért,mert az jó fizetést és hatalmat,befolyást eredményez.A helyhatósági választás is nagy fontosságú lehet.A magyarok képesek egymásnak menni a szavazatokért.Jobb lesz nekünk a választások után?Reménykedni,lehet,ha a magyarok ismét a kormányban lesznek,de lényegesen a helyzet nem fog változni,ha nem történik egy csoda velünk ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése