2015. augusztus 16., vasárnap

Várnapi népünnepély Hegyközszentimrén

Várnapi népünnepély Hegyközszentimrén 
"Három hektáros úgynevezett gyakorlótér várja ezentúl Hegyközszentimre határában a hagyományőrző huszárokat és kurucokat. Ennek megáldására is sor került szombaton, az Adorján Várnapi Népünnepélyen." - írja Renc Csaba, az erdon.ro-n.
 
Teljes cikk : 
"Nyugodtan mondhatjuk, hogy Hegyközszentimre immár Bihar megye egyik hagyományőrző központja, fogalmazott szombaton délben Szabó Ödön képviselő, amikor a Szent Imre szobránál tartott koszorúzással megkezdődött az első Adorján Várnapi Népünnepély. Utalt ezzel arra, hogy az utóbbi hónapokban újabb lendületet kapott a herceg kultuszának ápolása, egybekapcsolva a huszár- és kuruc hagyományápolással, hiszen idén már negyedik alkalommal gyűltek egybe ennek résztvevői. A rövid koszorúzási ünnepség után ki fogaton, ki lóháton, ki gépkocsival utazott a Berettyó-parti úgynevezett gyakorlótérre, ami pár száz méterre van Adorján várának romjától. “Vay Ádám kurucezred Hegyközszentimre, Partium; Partiumi Kuruc Várszövetség; Bóné András Kurucezred, Bihardiószeg – ezekkel a feliratokkal ellátott molinók várták a rögtönzött kapubejáratnál az érkezőket, kik között a sok “civil” mellett már ott voltak a diószegi, a szentjobbi, a debreceni huszárok, a Vitézi Rend margittai tagjai.
Három hektáros gyakorlópálya
A nagy hőség ellenére megjelenteket dr.Nagy Miklós, a Szentimrét is magába foglaló Szalárd község polgármestere köszöntötte, aki később azt is elmondta, hogy az ünnepség egy lejjel sem terhelte a község kasszáját, a megvalósításért a falu közösségét illeti elismerés. Rövid beszédében Cseke Attila képviselő megállapította, hogy az ilyen rendezvények ugyanarról szólnak, mint a múlt századok küzdelmei: a szabadságszeretetről, és ugyanazt üzenik: a megszerzett jogainkat meg kell őrizni, az újakért harcolni kell. Kucharszki Zoltán helyi tiszteletes áhítata után Gellért Gyula ny. esperes mondta el, hogy a népünnepélyt az Adorján vár kurucok előtti kapunyitásának 312. évfordulója alkalmából tartják, a szalárdi önkormányzat pedig 3 hektáros, egyébre nem használt területet ad “gyakorlótérként” a hagyományőrzőknek. (Mint megtudtuk, a területet előzőleg az új birtokba vevők kemény munkával tették bejárhatóvá, oda sátrakat építettek, melyek menedékül szolgáltak a tűző napsütésben és kijelölték azt a pályát, melyen később a lovasverseny zajlott.) A továbbiakban Adorján Zoltán és Szoboszlai Endre debreceni huszárok köszöntötték a vendéglátókat, Oláh Attila tépei (Hajdú-Bihar megye) lelkész áldotta meg a teret, a Nagymajtényból (Szatmár megye) érkezett Rózsa-Molnár Henrietta és Friderika verseket szavalt, majd a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület székelyhídi tagjai tartottak bemutatót.
Zászlóavatás, eskütétel
A hajdúsámsoni Piroska János nem csak kuruc fegyverek bemutatóját ejtette meg, de azonmód egy kis “lövészetet” is vezényelt a hagyományőrzőknek. A népünnepély résztvevőit köszöntötte Terenyei Attila, aki magyarországi társaival éppen Rákóczi-emléktúrán tartózkodik a Partiumban. A továbbiakban zászlóavatások következtek: a Báthori István zászlóalj, illetve a Vay Ádám kurucezred zászlaját avatták és áldották meg, melyekre zászlóanyák (Tóth Gézáné Kovács Erzsébet és Vleskó Péterné Barátky Katalin) rögtön szalagokat is kötöttek. Később a hagyományőrző csapatok tagjainak eskütétele, egyesek előléptetése, eskütétele zajlott le, közben a diószegi Szömörce néptánccsoport és a székelyhídi férfikórus szórakoztatta a sátrak árnyékába húzódott közönséget. A népünnepély utolsó részében megtartották a Vár Kupáért elsőként kiírt lovasversenyt, melyre tíz lovas nevezett, a győzelmet a helyi Varga Tibor szerezte meg lánya, Varga Ildikó és a község harmadik településéről, Hodosról érkezett Sziki Sándor előtt (e verseny részleteire visszatérünk).
Vendéglátás
Amire a lovasok átvették kupáikat, már enyhült a napközbeni tikkasztó forróság, és mikor a diószegi citerazenekar muzsikáláshoz látott, a házigazdák is megkezdték a terítést: több száz emberre való étel főtt három hatalmas bográcsban. Később már mulatós zene is csendült és a résztvevők azzal a reménnyel búcsúztak, hogy egy újabb hagyományőrző esemény sorozattá válásának alapját vetették meg augusztus 15-én."
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése