2015. augusztus 1., szombat

MotoCross enduro bemutató volt szombaton, a csatári Kismezőn

 
Fotó: Tóth Zsigmond

"A Hegyközi Napok szombat délelőtti attrakciója minden kétséget kizárólag a terepmotor ügyességi bemutató és verseny volt a csatári Kismezőn " - írja Tóth Zsigmond.

"Nagy érdeklődés mellett vette kezdetét szombat délelőtt, 2015 augusztus 1-én, a XVI. Hegyközi Napok keretén belül immár második alkalommal egy terepmotoros bemutató, amely verseny is volt egyben, hogy még jobban fokozzák a bemutató színvonalát.
Sok motoros és motorsportot kedvelő látogatott ki a csatári Kismezőn kialakított pályára, hogy figyelemmel kísérhessék az endurósok ügyességét a nehéz motorokkal, a sok akadállyal felépített pályán. A regisztrációt követően minden résztvevő egy nyilatkozatot tett le, amely szerint saját felelősségére indul a versenyen, majd baleset megelőzési és segélynyújtási tájékoztatást kaptak, csak ezután indult el a 21 terepmotoros és a 7 ATV-és hogy megmutassák rátermettségüket és levezethessék a felgyülemlett adrenalint.
A helyi és környékbeli motorosok mellett itt voltak magyarországi kollégáik is Kállóból, Berettyóújfaluból, Tiszafüredről és Budapestről, valamint a belényesi endurós sportegyesület három tagja.
A tavalyi jól sikerült terepmotoros bemutatót követően egy maroknyi hegyközi lelkes endurós elhatározta, hogy egyesületet hoznak létre, amely összefogja a környék motorosait. Ezekről a hét folyamán beszélgettünk Molnár Józseffel, akit a kollégák és barátok csak Kicsinek becéznek.
- kik is vagytok ti endurósok?
- először is tisztázzuk a szó jelentését, amely talán inkább az angol „endurance" fordításaként kitartás, melyet mind a gépnek és mind az embernek folyamatosan magas teljesítményen és hosszú távon kell produkálnia. Igazából a terepmotorozás a legmegfelelőbb magyar szó rá.
- azt hallottuk, hogy most már egyesületként működtök
- a tavalyi bemutatót követően nyolcan elhatároztuk, hogy megalapítjuk a Persistent Enduro Team néven egyesületünket, ez a nyolc alapító tag névszerint: Molnár József, Pótor Roland, Tóth Róbert, Nagy Róbert, Juhász Csaba, Borsi Péter, Kiss Imre és Tóth Zoltán, ők Csatár, Szalárd, Bihar, Kovácsi, vagyis a Hegyköz motorosai, reméljük a többiek is, csatlakoznak hozzánk.
- könnyű sport a terepmotorozás?
- sokan úgy gondolják, főképpen, aki még nem próbálta ki a terepmotorozás valamelyik fajtáját, hogy egyszerű dolog motorozni, terepmotorozni. Egyáltalán nem egyszerű, sőt! Igaz, egy terepmotor jóval könnyebb (akár enduroról, akár crossról beszélünk), mint egy utcai motor, viszont terepen jóval több természetes vagy mesterséges akadályt kell leküzdeni, amihez elengedhetetlen, hogy ne legyen nehéz a szerkezet. Már magának a motor tolása, eldőlés utáni felemelése is megfelelő fizikális állapotot igényel. A terepmotorozás egy olyan sport, ami az embert tetőtől talpig igénybe veszi mind fizikálisan, mind mentálisan. Nagymértékű kitartást, odafigyelést és nem utolsó sorban megfelelő alázatot követel ez a sport attól, aki művelni szeretné.
A verseny eredményére, a díjazásra a későbbiekben visszatérünk.
A hivatalos megnyitó 17,30-kor kezdődik, majd ezt követően egy fergeteges szórakozást ígérő program várja a nagyérdemű közönséget " 
Forrás : Tóth Zsigmond Facebook 

Idézet a Bihari Napló cikkéből :  "Az elért pontszámok arányában a következő sorrend alakult ki: Terepmotoros kategória: I. hely – Koncz Gergő, II. hely – Szabó Ferenc, III. hely – Tóth Zoltán. ATV kategória – I. hely – Kalmár Attila, II. hely – Kribus Janó, III. hely. – Rácz Róbert. Olyan szoros volt a küzdelem, hogy a következő helyezettek csak néhány másodperccel maradtak le a dobogósoktól. A délutáni órákban került sor a hivatalos megnyitóra, amelyen jelen volt Cseke Attila az RMDSZ parlamenti képviselője és Tóth Gyula Hegyközcsatár község alpolgármestere, aki megköszönte a motorosok nagyszerű bemutatóját, mindazoknak a munkáját, akik anyagi vagy bármivel hozzájárultak, és akik nélkül a mai napi terepmotoros bemutató nem jöhetett volna létre, „…nem szeretnék senkit megsérteni, de külön megköszönöm kiemelkedő munkáját Molnár Józsefnek és Pótor Rolandnak, hiszen főleg ők azok akik összefogták azt a lelkes csapatot, akik megszervezték és kivitelezték ezt a nagyszerű bemutatót” – mondta az alpolgármester. Az okleveleket és kupákat Cseke Attila képviselő és Dongó az Éjjel nappal Budapest sztárja adták át a versenyzőknek. A továbbiakban színpadi előadások következtek, amelyekre visszatérünk"

Válogatás Tóth Zsigmond fotóiból
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése