2015. augusztus 9., vasárnap

Szorgos község, ravasz állam

Szorgos község, ravasz állam 
"Bors község napelemes áramfejlesztő telepet épített Nagyszántó faluban. A Szektoriális Operatív Program által finanszírozott projektet 2013 szeptemberében indították, és a múlt héten zárták le. " - írja az erdon.ro


"A pénteki projektzáró sajtótájékoztatón Bátori Géza, a község polgármestere mondta el a legfontosabb tudnivalókat magáról a projektről, és a megépített létesítményről. Tudatta, hogy 2010-ben nyújtották be pályázatukat, és három évvel később értesítették őket arról, hogy pályázatuk anyagi támogatást nyert. A projekt összértéke 19.695.799 lej volt, amiből a vissza nem térítendő anyagi támogatás 15.653.748 lej. A polgármester kifejtette, hogy a beruházás közvetlen haszonélvezője a borsi polgármesteri hivatal és a többi helyi közintézmény, közvetve viszont haszonélvezői a beruházásnak Bors község és a hozzá tartozó Nagyszántó, Kisszántó, Biharszentjános települések lakói is, azaz összesen mintegy 3400 ember. A létesítmény Nagyszántó településen kapott helyet egy öt hektáros területen, amelyből mintegy 2,8 hektárnyi területet foglalnak el a napelemes pannók, vagyis a park a jövőben bővíthető lesz, jelezte Bátori Géza. A létesítmény összesen 4168 napelemes pannóból, áramátalakító berendezésekből, két transzformátorból, adatkezelő és monitorizáló GSM kommunikációs eszközből, és távvezérlő központból áll. A napelemes áramfejlesztő telep teljesítménye 1MWh.

A ravasz üzletelő
Bátori Géza a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy tulajdonképpen nem is kivitelezési munkálat volt nehéz, hanem a pályázati eljárásrendszer volt rendkívül komplikált és nehézkes. A továbbiakban az elöljáró kifejtette, hogy az elektromos energiával az a probléma, hogy nem lehet tárolni, ezért amit a nagyszántói telepen megtermelnek, azt azonnal az országos elektromos energia hálózatba vezetik be. Ennek kapcsán Bátori Géza nehezményezte azt, hogy Romániában nem létezik kompenzációs törvény, aminek az a következménye, hogy az állam megvásárolja a Bors község által termelt elektromos energiát 145 lejes áron, aztán a különböző illetékeket ráterhelve háromszoros áron adja el az elektromos energiát, így az áramtermelő Bors község is háromszoros áron jut hozzá ehhez az energiatípushoz, holott Bátori véleménye szerint az állam a község által az országos rendszerbe juttatott áramot kompenzációként beszámíthatná az adásvételi tranzakcióba. Bátori Géza kifogásolta azt is, hogy az állam úgy határozott, hogy öt évig nem ad ki zöld bizonylatokat, amelyek Bors községnek is járnának, lévén, hogy környezetbarát és megújuló energiaforrásból állít elő elektromos energiát, ami szintén bevételkiesést jelent a községnek. Az állam úgy viselkedik mintegy egy ravasz üzletelő, fogalmazott a polgármester."
Forrás : erdon.ro

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése