2015. augusztus 23., vasárnap

VII. Partiumi Néptánctábor Biharfélegyházán

A megnyitón közreműködött a Görböc néptánccsoport

Közel 80 gyerek vett részt 10. és 14. között a Biharfélegyházán megtartott VII. Partiumi néptánctáborban. A tábor programjában délelőttönként és délutánonként is szerepelt néptáncoktatás. Kelemen Zoltán Biharfélegyháza polgármestere is köszöntötte a tábor résztvevőit.

A megye több helyéről érkeztek gyerekcsoportok a VII. Partiumi néptánctáborba Biharfélegyházára: Micskéről a Görböc, Belényesújlakról a Rezgő, Biharszentjánosról a Szentjánosbogarak, Paptamásiból a Gilice néptánccsoport tagjai, Berettyószéplakról az újonnan alakult helyi csoport, illetve jelentkeztek gyerekek Nagyváradról és Biharfélegyházáról. A hétfőtől péntekig tartott táborban közel 80 gyerek sajátította el az egyes táncrendek alaplépéseit, a haladók Forgács Zsombor és SiposHodgyai Edit oktatásával széki táncokat, míg a kezdő csoport Erdei Sándor és Hodgyai Edit irányításával szatmári táncokat tanulhattak. A megnyitón Szabó Ödön parlamenti képviselő és Kelemen Zoltán helyi polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Szabó Ödön kiemelte: milyen jó, ha a szülők és gyerekek közötti kapcsolat olyan gyümölcsöző, hogy a gyermek által óhajtott vágyak, mint egy táborozás, az alternatív tanulás lehetősége megvalósul a szülők által. Kelemen Zoltán köszöntötte a tábor lakóit, örömét fejezte ki, hogy újra Biharfélegyházát választották a szervezők a tábor színhelyéül.

Gálaműsor
A megnyitón bemutatkozott az a népi zenekar, amely erre a hétre verbuválódott: Bartis Zoltán tanár Marosvásárhelyről, Bacsó László tanár Paptamásiból, illetve Bartalis Botond zenész Diószegről.
A műsort a Görböc kalotaszegi tánca tette emlékezetessé. A tábor programjában délelőttönként és délutánonként is szerepelt néptáncoktatás, népdalok oktatására a dél körüli órákban került sor, délután kézműves foglalkozások is voltak napi rendszerességgel. A szervezett programok mellett a futballozásra, locsolkodásra, szalonnasütésre és tábortűzrakásra, zenei oktatásra, hangszerjavításra is sor került, minden napot esti táncház zárt. Utóbbiak kitűnő lehetőséget nyújtottak arra, hogy az ismert és az újonnan tanult lépések, zenei anyagok kötetlen formában szabadulhassanak fel, a kreativitásban formálva az apróságok és ifjak lelkét a néptánc, népdal és népzene nyelvén.
A táborozás gálaműsorral zárult, az egybegyűlteket Hodgyai Edit programfelelős köszöntötte, ugyanakkor kiértékelte a tábor hetének eredményeit. Jelen volt Szabó Ödön képviselő is, üdvözölte a szép számban megjelenő szülőket, megosztva gondolatait a családi értékek fontosságáról, a gyerek és szülők közötti békés, gyümölcsöző kapcsolat nagyszerűségéről.
Kelemen Zoltán örömét fejezte ki, hogy Biharfélegyháza kedvező infrastruktúrájával képes egyidőben két különböző tematikájú nyári tábort is befogadni, előrevetítve a jövő évi tábor lehetőségét.

Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése