2015. augusztus 25., kedd

Méltóságteljes ünnepség Szentjobbon

 

"Ünnepi köntösbe öltözött vasárnap Szentjobb község a Szent István államalapító királyunk tiszteletére tartott ünnepségen, mely a római katolikus templomban vette kezdetét.

A déli órákban kezdődő szentmisére megtelt a csodálatosan szép római katolikus templom, a helybeliek mellett nagyszámban vettek részt a délutáni órákban a lakodalmasházban szereplő kórustagok, más meghívott vendégek, határon innen és túl.
A szentmise elején Kurilla Gábor helyi plébános köszöntött nagy szeretettel mindenkit, külön Szabó Ervin szentmisét bemutató plébánost, aki „hazajött Szentjobbra”, mondta. „Időt szántunk egymásra, időt szántunk arra, hogy itt a szentjobbi templomban államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezzünk”, mondta a plébános. Az egyházi szertartás előtt bibliai idézeteket olvastak fel a Példabeszédek könyvéből, Pál apostol Korinthusbeliekhez írott leveléből, valamint Máté írása szerint való szent evangéliumból.
Szabó Ervin tisztelendő, bihari plébános prédikációjának alapgondolata Szent István király nagysága körül zajlott, apostoli királyunk tetteit méltatta. „Szentjobbon is megvannak a mindennapi problémák, de érződik az, hogy településünk fellett mindig ott van védelmezőnk, Szent István király. Az ő oltalma itt van mindig a falu felett, aki Szűz Máriával együtt itt van közöttünk”. Majd egy történetet mesélt el, miként talált egymásra két település a magyarországi Borsod-AbaújZemplén megyei Szentistván és a Bihar megyei Szentjobb. Fiatal Bécsben élő pár kérése volt, hogy ők Szentistván nagyközségben szeretnének egybekelni, de egy olyan plébános adja össze őket, akinek településének, ahol ő szolgál, legyen valamilyen kötődése Szent István királyhoz. Így esett az egykori szentjobbi plébánosra, Szabó Ervinre a választás, aki az ottani plébános engedélyével eskette meg az ifjú párt.
A szentség kiszolgáltatása után – melyet Kurilla Gábor és Szabó Ervin végeztek – került sor a körmenetre, mely a templomkertben zajlott.

Koszorúzás
Ezt követően az egyházi szertartás résztvevői a templom előtt elhelyezett Szent Istvánszobor körül gyülekeztek, ahol a koszorúzás zajlott. A koszorúzás előtt Molnár József, Szentjobb polgármestere köszöntötte a nagyszámban összegyűlteket. „Büszkék lehetünk arra, hogy településünkön ilyen nagyszabású, Szent István király tiszteletére szervezett ünnepséget tartunk”, mondta többek között az elöljáró. Ezt követően Fábián Tibornak, a Szentjobbi Református Egyházközség lelkipásztorának az üdvözlő beszéde hangzott el. A Bihar megyei RMDSZ képviseletében Hodgyai Edit micskei iskolaigazgató tomácsolta az érdekvédelmi szervezet üdvözletét.
A köszöntőbeszédek után a jelen lévő intézmények, szervezetek képviselő, valamint a magyarországi testvér-, vagy baráti települések képviselői – Szentpéterszeg, Sáp, Sárrétudvari – az emlékezés és tisztelet koszorúit helyezték el a templom falánál található Szent István-szobornál. A koszorúzást követően a jelen lévő kórusok tagjai az alkalomhoz illő énekeket adtak elő. Az ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.

A jelen lévő vendégek több helybeli elöljáró kíséretében a lakodalmasházban tartott szeretetvendégségen vettek részt, ahol az ebéd után zajlott a kórustalálkozó. (Erről külön beszámolunk).

Forrás: Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése