2015. augusztus 11., kedd

Nyári angol nyelvtanfolyam Szalárdon

"Az elmúlt hét végén véget ért Szalárdon az immár hagyományossá vált játékos angol nyelvtanfolyam. A három hetes angol tábor az idén július 20-án kezdődött és augusztus 7-ig tartott.

Nemzetközi kapcsolatok szakon tanul. Mint minden évben, az önkéntes egyetemistának szállást és étkezést biztosított Kőrösi Mária szalárdi tanítónő és családja. A mindennapi oktatásban és fordításban is segítséget nyújtott Kőrösi Mária tanítónő és Kőrösi Tünde. A nagyobb gyerekek közül is sokan szívesen besegítettek a játékok irányításában és a fordításban. A tanfolyam a szalárdi iskola egyik termében és az udvaron folyt három hétig minden hétköznap reggel tíz órától. Több mint hetven érdeklődő vett részt Szalárdról, Jákóhodosról, Hegyközszentimréről, Nagyváradról, és más településekről, a nagyszülőknél nyaraló gyerekek.

A napi oktatás

A résztvevők kor és angoltudás szerint csoportokban tanultak. A négy órát tartó napi oktatásra a gyerekek három csoportra lettek osztva. Az óvodás, első és második osztályosok játékosan, sok énekkel és rajzolással tarkítva próbálták elsajátítani az angol nyelvet és megismerni az amerikai kultúrát. A nagyobbak oktatása során különböző szókincsfejlesztő gyakorlatokra és játékokra, versenyekre, csoportmunkára volt fektetve a hangsúly. A különféle stratégiai játékok során sokat szaladgálhattak, és tanultak a természetről és az időjárásról. Néhányan egy amerikai kártyajátékot is megtanultak. A mindennapi interaktív angol tanítás után a külföldi lány betekintést kaphatott a helyi életbe, szokásokba, kultúrába. Megismerkedhetett a környék nevezetességeivel és megkóstolhatta a helyi finom ételeket, a magyaros ízeket a vendéglátó családnál. Megtanulta hogyan kell elkészíteni a vinettasalátát, a túrógombócot, a töltött káposztát és a házi készítésű ketchupot. Nagyvárad látnivalóit megcsodálhatta, majd szalonnasütésre, bográcsozásra és strandolásra is sor került. Egy délután, egy kedves család meghívására Jákóhodoson kürtős kalács készítést láthatott, sőt, ki is próbálhatta az ízletes finomság elkészítését. Biciklitúrán is részt vett a nagyobb diákokkal, bejárva a környéket. Kirándulást is szervezett a család Debrecenbe, ahol megnézhette a város szépségeit és a Déry Múzeumot. A szentimrei halastóhoz és pincéhez is kilátogattak több alkalommal is, ahol megízlelhette a finom szentimrei bort. Egy vasárnap istentiszteleten vehetett részt a szalárdi református templomban. Esküvőn és keresztelőn pedig megismerhette az ezekhez az eseményekhez tartozó magyar hagyományokat. A tanfolyam zárónapján minden résztvevő gyerek emléklapot kapott és apró ajándékot. Ők is készítettek rajzokat és emlékeket Stefnek, majd elbúcsúztak tőle a gyerekek és a Kőrösi család."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése