2016. június 26., vasárnap

Bensőséges ünnepi Családi Nap

 
Az iskola udvarán szép számba gyűlt össze a közönség 

"Négy éves évfordulóját ünnepelte a Jákóhodoson rendezésre kerülő Családi Nap mely ma is éppen olyan vonzó mint amikor elkezdték. Az idén is kitűnő volt a hangulat és a rendezvény két napon át, június 18-19-én, szombaton és vasárnap zajlott." - írja Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.


"Kicsi település a Szalárd községhez tartozó Jákóhodos, de amikor arról van szó, hogy valamit meg kell oldani, a Családi Napot sikeresen meg kell szervezni, a meghívott vendégeket, hírnevükhöz méltóan fogadni, akkor ennek a falunak a lakosai összefognak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy, aki erre az eseményre kilátogatott, az kitűnően érezze magát. Az idei Családi Napot két napra tervezték, az első nap eseményeinek a helyi iskola udvara adott otthont. Itt építették ki a már megszokott helyen a szabadtéri színpadot, szemben a színpaddal több széket is elhelyeztek, hogy minél kényelmesebben lehessen a színpadi szereplőket követni. 

A szombati rendezvény ünnepi egyházi szertartással kezdődött a református templomban, az igehirdető Mikló István Boldizsár református lelkipásztor volt. Mivel családi napot tartanak Hodoson ehhez az eseményhez kapcsolódott a felolvasott ige, Máté evangéliuma 1 részének 1-6 verse: „Jézus Krisztusnak, Dávid fiának, Ábrahám fiának nemzetségéről való (...) szólt többek között a bibliai idézet. A lelkipásztor arról beszélt, hogy „immáron negyedik családi napot tartják a faluban, de azzal igazán, hogy mit is jelent a család keveset foglalkoztunk.
Azért is választottam most ezt a passzust a bibliából, hogy tudatosítsuk, hogy nagyon fontos a család mindannyiunk számára”- mondta többek között az igehirdető.
A szertartás keretében, szolgált az egyházközség kórusa, karnagy Szigeti Ferenc nyüvedi lelkipásztor. Kellemes meglepetés volt a kórus szolgálata, hiszen az énekeket amit előadtak, az több szólamban csendült fel, ami csak emelte a kórus szolgálatát.
Sok helybeli lakos
A templomozás után a jelenlévők, kiegészülve több helybeli lakossal az iskola udvarára vonultak ahol megtörtént az esemény hivatalos megnyitója. Elsőként dr. Nagy Miklós Szalárd község polgármestere – Jákóhodos közigazgatásilag Szalárdhoz tartozik – köszöntötte a jelenlévőket, a meghívott vendégeket: „Mindenkit nagy szeretettel köszöntök a jákóhodosi Családi Nap alkalmából, ez immáron a negyedik ilyen jellegű rendezvényünk, mondhatni immáron hagyományt teremtettünk Hodoson. Érezzük azt, hogy valóban egy caládi napi ünnepségen veszünk részt”, mondta a szónok. Biró Rozália az RMDSZ Bihar megyei szenátora örömét fejezte ki, hogy itt lehet Jákóhodoson ezen a Családi Napon, hogy együtt lehet az itteniekkel. Nagyra értékelte a templomi prédikáció gondolatait, mely a családról szólt és egy igazi családot mutatott be. „Én úgy látom, hogy ez a faluközösség olyan mint egy nagy család, igazi bensőségen ünnepség ez, ami itt zajlik, az összefogás jele mindez”- mondta többek között a szenátorasszony.
A kisdiákok
A továbbiakban a jákóhodosi tanintézet óvodásai és kisiskolásai mutattak be egy hosszabb zenés, verses műsort mely az iskola pedagógusai: Lázár Irénke és Teleki Enkő tanítónők és Kamenszky Anna-Alice óvónő munkáját dicséri – az óvónő a műsorvezetést is elvállalta, melyet sikeresen valósított meg.
Mivel a gyerekek teljesen ellepték a szabadtéri színpadot, ha nehezen is, de sikerült megszámolnom, mennyien is voltak jelent, nos 44 gyerek izgettmozgott, forgott a színpadon, közben természetesen különböző tartalmú műsorokat adtak elő.
Hogy milyen nagy volt a siker, azt misem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy műsorukra oda csalogatták családjuk tagjait –, hiszen egy családi napot tartottak. Ezzel véget ért a délelőtti program, a konyhán és az udvaron szorgoskodó helybeli asszonyok, lányok finom ételekkel várták a vendégeket. Az udvaron a mesterszakács Macskás Sándor és segítője Puter Imre hatalmas üstökben főzték a bográcsgulyást, melyet sok ember megkóstolhatott.
Képviselői köszöntő
A délutáni programok elkezdése előtt Szabó Ödön parlamenti képviselő köszöntötte a Jákóhodosi Családi Nap résztvevőit. Többek között beszélt arról: „Mikor láttom a gyerekeket és a jelen lévő szülőket tudom azt, hogy Jákóhodoson is ugyanaz a család modell van, mint amiben én felnőttem, ahol együtt élnek közösségben idősebbek, fiatalabbak és a gyerekek.
Három generációs együttélés zajlik és ez az ami nagyon jó”, mondta. Gratulált a polgármesternek és az alpolgármesternek a sikeres választási eredményekért. Majd arról szólt: „Az a jó a családi napon, a közösség együtt van. Ezért jó is családi napokat szervezni, mindenki részt vételével, mint ahogy itt Jákóhodoson történik. Azt kívánom, hogy nem csak a negyedik, de a negyvenedik családnapon is jól érezzék majd magukat. Sok szerencsét, jó egészséget és jó szórakozást kívánok mindenkinek”-zárta beszédét a képviselő.
Ezt követően újra a jákóhodosi óvodások és iskolások kerültek előtérbe, tovább folytatták műsorukat melyet a délelőtti órákban elkezdtek. Újra lehetett látni ötletesebbnél, ötletesebb műsorokat, zenés összeállítást.
A tavalyi kitűnő szereplésük után sokan várták a felvidéki testvértelepülés Nemeshodos, Megmaradásért Énekkar szereplését, és mint a tavaly történt a Felvidékről érkezett énekkar tagjai egy szívet melengető, a magyarságunA jákóhodosi Családi Nap főszervezője Kendi Dezső Szalárd község alpolgármestere – hodosi lakos – amikor arra kértem, hogy szóljon a szervezésről, a gondokról ami ezzel járt, röviden fogalmazott: „Amit én nagyra értékelek az, hogy mindig lehet számítani a jákóhodosi lakosok nagy részére ha egy ilyen eseményre készülünk, ezt lehetett érezni, látni a nap folyamán, kat összetartásra buzdító műsort mutattak be. Őket Molnár Júlia és Meleg Attila az M. M. Pódium két énekese követte, műsorukat nagy szeretettel fogadta a közönség.
A borsi Vass Tímeáról többször is volt alkalmam írni, egy igazi született tehetség. A színpadi szereplést egy nagyszabású Tini Dance Center show zárta. Ezt követte a tűzijáték, majd a másnapra nyúló szabadtéri diszkó. de már a készülődéskor is. Annak nagyon örülök, hogy testvértelepüléseink is igent mondtak, és itt vannak köztünk: Őrihodos ( Szlovénia), Bácsfeketehegy ( Szerbia), Nemeshodos (Szlovákia). Jelenlétük egy igazi élményt jelent számunkra, mely azt is jelenti, hogy a Kárpát-medencei magyarok nem feledkeznek meg egymásról”, mondta az alpolgármester."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése