2016. június 4., szombat

Vigyázzon ,hogyan szavaz vasárnap !

 Ha vasárnap elmegy választani,vigyázzon,mert több új szabály van érvényben.Az egyik : személyesen,érvényes okmányokkal menjen el.Nem lehet kétszer,vagy mások nevében szavazni.Nincs külön lista.Ha nem ért valamit ,kérdezze meg,nehogy bajba kerüljön!A Reggeli Újság ezt írja :

"Vasárnap, június 5-én helyhatósági választásokat tartanak Romániában. Bihar megye 101 településén összesen 652 szavazókörzetet rendeztek be. Fontos tudni, hogy a polgármester-választás idén egyfordulós, tehát a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt lesz a polgármester. A megyei tanácselnököt az idén nem név szerinti szavazással választják, hanem a megyei önkormányzatokba bejutott képviselők döntik majd el, ki lesz a megyei elnök. A megyei tanácsi listák első helyén egyébként rendszerint az illető párt megyei tanácselnök-jelöltjének a neve szerepel.

A szavazók vasárnap tehát három szavazólapot kapnak, egyet a polgármesterjelöltek, egyet a helyi és egyet a megyei önkormányzati képviselők listájával. Ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen, a „Votat” (Megszavazva) feliratú pecsétet a jelölt nevét vagy a listát tartalmazó négyzetbe kell ütni. Újdonságnak számít az is, hogy a személyi igazolványokat táblagépekkel (tablet) szkennelik, hogy megakadályozzák a többszörös szavazást.
A szavazóhelyiségeket reggel 7 órakor nyitják ki, és 21 óráig várják majd a választókat a lakhelyük szerinti szavazókörzetben. Ha valaki nem tudja, melyik körzetben kell szavaznia, a www.registrulelectoral.ro oldalon vezetékneve és személyi száma (Cod Numeric Personal – CNP) megadásával ellenőrizheti azt. A helyhatósági választásokon ki-ki csak lakhelyén, és az ott kijelölt szavazókörzetben szavazhat, nem készítenek tehát pótlistákat, csak abban az esetben, ha valaki nem szerepel az illető választókörzet névjegyzékben, de bizonyítja, hogy lakhely szerint oda tartozik."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése