2016. június 12., vasárnap

Helyhatósági választások eredményei

Majdnem végleges eredmény 
"A Központi Választási Iroda összesítette a vasárnap lezajlott önkormányzati választások eredményeit, ezekből az adatokból lemérhetőek a politikai erőviszonyok az ország önkormányzataiban." - írja Papp István a Bihari Naplóban.

Eredmények a magyar pártok szemszögéből : 
RMDSZ országos statisztikája : " A következő ebben a rangsorban az RMDSZ 4,13 százalékos eredménnyel, azaz 310.934 szavazattal. "
Bihar megye : "az RMDSZ 5,36 százalékot kapott . 93 megyei tanácsi helyet szerzett meg"
Helyi tanácsok :  "az RMDSZ 5,21 százalékot gyűjtött.Az RMDSZ pedig 2.281 helyi tanácsosi tisztséget szerzett országszerte." 

 Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Magyar Polgári Párt (MPP) 
"Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,28 százalékot ért el, polgérmesterjelöltjei összesen 21.171 szavazatot kaptak, ezzel az EMNP a tizenhetedik ebben a rangsorban, őt követi rögtön a Magyar Polgári Párt (MPP) 0,25 százalékos eredménnyel, 19.355 kapott szavazattal.
Az MPP összesen tizenhárom polgármesteri tisztséget szerzett, az EMNP-MPP szövetség pedig kettőt." 
Az EMNP 207, az MPP 158 helyi tanácsosi mandátumot tudhat magáénak, míg a két párt közösen 33 helyi tanácsosi mandátumot szerzett.
Az EMNP-nek és az MPP-nek hat-hat megyei tanácsosa lesz a most kezdődő ciklusban." 
Teljes cikk : erdon.ro 

A Reggeli Újságban ezt írja Fried Noémi Lujza: 
"A helyhatósági választások eredményei kedden délelőtt váltak véglegessé, így most ár biztos: az RDMSZ hét helyet szerzett meg a Bihar Megyei Tanácsban, így a listavezető Pásztor Sándor mellett Szabó István nyugdíjas mérnök, Szoboszlai-Gáspár mezőtelegdi lelkipásztor, Boda Gergő, az ifjúsági szervezetek képviselője, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Grim András, a szórványtelepülések képviselője és Péter I. Zoltán nyugdíjas újságíró, helytörténész került be az önkormányzati képviselőtestületbe. A Nemzeti Liberális Pártnak 17 tanácstagja lett, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 9 helyet, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig 2 helyet szerzett meg a 35 tagú megyei tanácsban. " 
Nagyváradon két helyet elvesztett az RMDSZ, az eddig hat helyett négy önkormányzati képviselője lesz: Huszár István, Kecse Gabriella, Kirei Melina és Kis Gábor. A 17 tagú testületben kétharmados többséget szerzett a PNL, 18 tanácsosa lett, a PSD-nek pedig öt önkormányzati képviselője.
A megyei választási iroda adatai szerint a megye 101 települése közül 23-nak RMDSZ-es, 46-nak PNL-s, 29-nek pedig PSD-s polgármestere lett. Egy független jelölt, valamint a Csehek és Szlovákok Szövetsége és az ALDE is megszerzett egy-egy polgármesteri helyet.
Az Erdélyi Magyar Néppárt sem a megyei, sem a városi önkormányzati képviselőtestületbe nem került be, polgármesteri széket sem sikerült elnyerniük."
Forrás : reggeliujsag.ro
 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése