2016. június 21., kedd

Gondot okoz a sok eső megyeszerte

Az árkok falát homokzsákokkal magasítják 
 Az árkok falát homokzsákokkal magasítják 

"Diószegen, Szalárdon és Székelyhídon is gondot okozott a sok eső. Utóbbi helyeken a tűzoltók is segítenek a védekezésben, szivattyúzzák a vizet." - írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.

Teljes cikk : 
"Székelyhídon már a vasárnap esti, városnapi programokba is beleszólt az időjárás: a nagyszínpadi koncerteket el kellett halasztani, mivel “leszakadt az ég”, ritkán tapasztalható nagy eső zúdult a környékre. Béres Csaba polgármestertől megtudtuk, hogy már este fél tízkor megkezdték a védekezést az ár ellen, ami beszélgetésünkkor (hétfőn délután) is tartott. A város Sziknek nevezett részén kilépett medréből a Cser patak, kerteket öntve el, sőt, néhány lakóházba is befolyt a víz. Egész éjszaka megszakítás nélkül szivattyúztak, ami szerencse a gondban, hogy személyi sérülés nem történt. A városhoz tartozó Hegyközszentmiklóson a strand közelében lévő patak nőtte túl a medrét, míg Nagykágyán a kastély és az országút mellett elfolyó patak duzzadt meg – ezeken a helyeken is szivattyúznak, beszélgetésünkkor négy tűzoltóautó is munkában állt.
Az árkok falát homokzsákokkal magasítják
Bihardiószegen a település egyik utcájaként nyilvántartott Kisjankán okozott gondot az eső, tudtuk meg Mados Attila polgármestertől. A Padalja nevű pincesorra vezető útnál egy híd nem bírt ellenállni a dombokról lezúduló áradatnak, összeomlása szerencsére nem okozott senkinek sérülést. A vízzel iszap is jött, ami megtöltötte az árkokat, eldugította a hidak alját, így a víz a kertek, udvarok felé talált utat magának. A polgármester elmondta: homokzsákokkal próbálják emelni az árkok oldalát, illetve takarítják a hidakat, elhárítják a dugulásokat.
Állnak a gáton
Nagy gondban vannak Szalárdon, tudtuk meg Nagy Miklós polgármestertől, akinek megfogalmazása szerint “mozgalmas éjszkájuk volt” a felhőszakadás miatt. Legalább 25-30 önkéntes és hivatásos tűzoltó védekezett a Síter és Csatár felől, a dombokról érkezett árral szemben a Bodolyó részen (a margittai országúttól jobbra). A helyiek által tankároknak nevezett csatorna nem győzte elvezetni a vizet, mely annak gátján is átcsapott. Több mint 100 homokzsákkal próbáltak úrrá lenni a helyzeten, hiszen az árkot nem tervezték ekkor vízmennyiség elvezetésére. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a vizet a zsilipen keresztül nem tudják a Berettyóba vezetni. Közben a község központjában a Danca patak szintje is egy métert emelkedett vasárnap estétől hétfőn délig, így nem csoda, ha az ár kertekbe, udvarokba is “bement”. Vízügyi szakemberekkel együtt próbálnak megoldást találni, addig is tartják a frontot, mondta Nagy Miklós.
A fentiekkel szemben Érmihályfalván nincsenek hasonló gondok, tudtuk meg Nyakó József polgármestertől. Bár a város sem menekült meg vasárnap a felhőszakadástól, és az utcák némelyike valóságos folyóvá alakult a hömpölygő esővíztől, az égi csapok elzárulta után röviddel már el is szivárgott a víz. Hétfőn délelőtt körbejártak a városban és nem tapasztaltak gondokat.
Valóságos folyókká változtak az utcák az árban
További eső jön
A meteorológiai szolgálat közben hétfőn 14 órától kedden délig tartó sárga kódos figyelmeztetést bocsátott ki, miszerint az ország nyugati megyéiben (köztük Biharban is) viharra lehet számítani. A csapadék 20-25 l/nm lehet, helyenként ez akár az 50 l/nm-t is elérheti. Az érintett megyékben villámlással és erős széllökésekkel kísért záporokra lehet számítani, a jégeső sem kizárt."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése