2017. április 11., kedd

A magyar népdal a legdrágább kincsünk!

 

"Csodálatos gyermekhangok melengették a magyar népdalt szerető emberek szívét Tótiban. Negyedik alkalommal került megrendezésre a népdal, a legdrágább kincsünk elnevezésű megyei vetélkedő óvodáskorú gyermekek számára, melyre a tóti Művelődési Házban került sor " - írják Bakó Vera és Rimay Annamária Katalin a Bihari Naplóban.


"A rangos megmérettetésre Bihar megye egész területéről érkeztek versenyzők: Albis, Bihar, Érbogyoszló, Érmihályfalva, Érsemjén, Érszalacs, Hegyközcsatár, Margitta, Micske, Nagyvárad, Poklostelek, Székelyhíd, Tóti. A főszervező, Rimay Annamária Katalin igazgatónő megnyitotta a rendezvényt, köszöntötte a résztvevőket, a zsűri tagjait, a felkészítő pedagógusokat kis növendékeikkel együtt, a gyermekeket elkísérő szülőket, majd közös éneklésre invitálta a jelenlévőket. A versenykiírásnak megfelelően a közel 60 fős mezőny tagjai két korcsoportban mutathatták meg népdaltudásukat. Minden óvodásnak egy autentikus magyar népdalt, illetve népi gyermekjátékdalt kellett előadnia. A zsűri tagjai: dr. Pető Csilla tanfelügyelőnő Puskás Miklós- a Margittai Horváth János Elméleti Líceum zenetanára, Hodgyai Edit - a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója, Fügedy Anikó Erzsébet – a Margittai Horváth János Elméleti Líceum tanítónője, Oros Erika , a Hegyközcsatári Benedek Elek Általános Iskola igazgatója és Bakó Vera, a helyi iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárnője. A verseny két szakaszban zajlott: először a közép, majd a nagycsoportosok léphettek a színpadra. A népes közönség, a mikrofon, sőt, még a hatalmas színpad sem tántoríthatta el bátor versenyzőinket az énekléstől. Tanítani való módon álltak ki a népviseletbe öltözött óvodások dalolni. Bátran vállalkoztak több szakaszos népdalok előadására is, melyek szöveg- és dallamhű eléneklése bizony nem kis feladat. A magyar népdalkincs változatosságához, gazdagságához híven szebbnél szebb régi- és új stílusú népdalokat hallhattunk. Volt köztük párosító, fonódal, a mindig népszerű szerelmi dal, a fiúk körében kedvelt pásztor- és betyárdal. Ez a színvonal a felkészítők kreativitásának, határtalan türelmének, fáradságos munkájának és a szülők anyagi, erkölcsi támogatásának köszönhető.

Jó hangulat
A gyermekeket a produkciók bemutatása után kézműves foglalkozás, majd finom uzsonna várta. A jó hangulatról később a Micskei Görböc Néptánccsoport néhány tagja gondoskodott, gyönyörű népdalokkal megajándékozva a jelenlévőket, majd közös táncba hívták a gyerekeket, szüleikkel, pedagógusaikkal együtt. A közös tánchoz, játékhoz a Görböc zenekar húzta a talpalávalót. Ez idő alatt a szakmai zsűri azt a feladatot kapta, hogy rangsorolja a jobbnál jobb előadásokat. Értékeléskor többek között figyelembe kellett venniük a gyermekek egyéniségének, korának és hangszínének megfelelő dalválasztást, a tudatos éneklést, a megfelelő hangmagasság elérését. Az ünnepélyes díjkiosztó előtt a zsűri elnöke, dr. Pető Csilla tanfelügyelőnő röviden értékelte a produkciókat, dicsérte a rendezvény folytonosságát, színvonalát és kiemelte a vetélkedő egyediségét a megyében. Pozitívan méltatta a gyermekek előadásmódját, létrehozta a „Bátorság-díjat” ösztönzésképpen azoknak a gyerekeknek, akik először mérettették meg népdaltudásukat a nagyközönség előtt. Név szerint gratulált a szervezőknek a rendezvény színvonalas, gördülékeny lebonyolításáért, a szívet-lelket melengető fogadtatásért. Ezután Puskás Miklós zenetanár hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket és a felkészítő pedagógusokat egyaránt. Felhívta a figyelmet a szavak megfelelő tagolására, kiejtésére, a helyes levegővételre és további kitartó munkára buzdította a gyermekeket és pedagógusaikat.

A díjazottak
A díjazottak kategóriánként a következők: Középcsoport: I. Díj: Béres Abigél a székelyhídi óvodából és Szöci Debóra Tamara az érsemjéni Óvodából. II.Díj: Daróczi Diána Mira, A Margittai 5-ös számú óvodából, Béres Hanna, érsemjéni óvodából, Tőtős Nóra, Tóti 1-es számú óvodából. III. Díj: Nadis Szintia Stefánia, a poklosteleki óvodából, Kiss Virág Eszter az érbogyoszlói Óvodából. Különdíjasok: Tőtős Nóra( Tóti), Hajnal Kristóf (Margitta), Tarpai Hanna (Érbogyoszló), Novák Richárd Róbert (Margitta),Pongor Maya Anita (Margitta), Lakatos Beáta (Tóti), Szabó Cristian a „Bátorság díj „ elnyerője is egyben (Tóti), Herczeg Csenge (Szalacs).

Nagycsoport: I. Díj:Gyöngyi Abigél, a nagyváradi 34-es számú óvoda.Egyetlen gyermek sem távozott részvételi oklevél és ajándékcsomag nélkül. Ezúton szeretnénk megköszönni a hangulatos helyszín biztosítását Tóti község önkormányzaból és Gáspár Dorka, a Margittai 5-ös számú óvodából. II. Díj: Hóver Ádám az albisi óvodából, Balázs Nikolett, a margittai 5-ös számú óvodából, Csuka Nóra, a Margittai 5-ös számú óvodából, Diós Henrietta , a Tóti 1-es számú óvodából. III. Díj:Tempfli Csilla és Csordás Evelin, a Nagyváradi Szent László”RómaiKatolikus Teológiai Liceum óvodából, Rácz Heléna, az érmihályfalvi 1-es számú óvodából, Molnár Szintia, a hegyközcsatári óvodából, Kabai Doroti, a bihari 1-es számú óvodából, Torz Zsófia és Budai Áron, a micskei óvodából. Különdíjasok: Tóth Evelin (Tóti), Szodorai Áron (Albis), Farkas Krisztina (Margitta), Benke Dorka (Szalacs). tának, a bőkezű támogatást a helyi vállalkozóknak és mindenki áldozatos munkáját, amellyel hozzájárult az esemény megvalósításához és színvonalassá tételéhez."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése