2017. április 12., szerda

Közlemény: Menetrend szerint haladnak a tisztújítások a Néppártnál

A paptamási szervezet vezetésére Oláh József vállalkozó, mezőgazdász kapott újabb két éves mandátumot

"Javában zajlanak az Erdélyi Magyar Néppárt hó végén esedékes országos küldöttgyűlése előtti helyi tisztújító közgyűlések. Az elmúlt két esztendőt kiértékelő közgyűléseken a helyi és megyei beszámolók mellett a települések helyzetének értékelése, a javaslatok és gondok megbeszélése is napirenden van.  


Általános gond, hogy az önkormányzatok többségében, habár a törvény lehetőséget ad rá, idén is a csökkentés helyett inkább növelték a helyi adókat, miközben szinte mindenütt gond van a közszolgáltatások minőségével. Általánosak a panaszok az ihatatlan ivóvízzel és a drága szemétszállítással kapcsolatban. Kirívó eset Kiskereki községé, ahol több mint egy évig nem is működött a szemétszállítás, ki elégette, ki ismeretlen helyre vitte háztartási hulladékát.
A helyi önkormányzatok munkáját illetően szintén sok kérdés merül fel, hiszen a hivatalvezetők továbbra is változatosabbnál változatosabb indokokat találnak ki, hogy a községek pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatos adatokat ne tegyék elérhetővé. Legnagyobb gond, hogy a helyi költségvetések megszavazását a polgármesterek szinte kivétel nélkül mindenütt a bevételek és kiadások részletes ismertetése nélkül, vakon várják el az önkormányzati képviselőktől. Egyrészt ez törvénytelen, másrészt pedig olyan kiadások megszavazását várják el a helyi tanácsosoktól, melyekről csak egy szűk kör tud.
Régi lejben kifejezve minden község milliárdokat pazarol ún. kulturális eseményekre, melyek a valóságban pártrendezvények, falunapokba csomagolva. Arra is van sajnos példa, mint Hegyközcsatár esetében, hogy miközben a községnek már egy ingatlana is árverezésre került és komoly adósságokkal küzdenek, 2,7 milliárd régi lejt különítettek el a különböző rendezvényekre.
Szintén jellemző, hogy az önkormányzatok horrorisztikus összegeket költenek üzemanyagra, nem egy esetben, (pl. Székelyhíd vagy Érmihályfalva) annyit, hogy az elegendő lenne minden egyes munkanapon két oda-vissza megteendő bukaresti útra.
Mégis, a legsúlyosabb gond a munkahelyek hiánya. Az Érmelléken élők nem egy esetben napi 40 km-t ingáznak, hogy egy nagyváradi, vagy ahhoz közeli munkahelyre bejárjanak. Panaszként hangzott el több helyen is, hogy habár mindenki örül az újabban bejelentett váradi repülőjáratoknak, talán mégsem jó üzenet a fiatalok számára, hogy helyi munkalehetőségek megteremtése helyett a könnyű elutazási lehetőségeket reklámozzák.
Az elmúlt héten került sor a hegyközcsatári, a hegyközpályi és a paptamási községi tisztújításokra, továbbá a tagság nemrégiben vett részt közgyűlésen az érmihályalvi, borsi, kiskereki és érsemjéni alakulatoknál is. Eszerint az érsemjéni szervezet elnöke Bányai István vállalkozó, az érmihályfalvi szervezeté Pap Sándor fogtechnikus, a kiskereki szervezeté Barta Béla helyi tanácsos lett. A Bors községi szervezetet Molnár Dezső, a hegyközpályi szervezetet Szabó Zsigmond helyi tanácsos vezeti, míg a hegyközcsatári szervezet élére Bíró Ferenc vállalkozót, helyi tanácsost választották vissza. A paptamási szervezet vezetésére Oláh József vállalkozó, mezőgazdász kapott újabb két éves mandátumot.
A megválasztottak szervezeti vezetőkként és tanácsosokként továbbra is minden jó és hasznos kezdeményezést támogatni fognak, továbbra is kiállnak a tisztesség mellett, a pazarlás és a korrupciógyanús ügyek ellen."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése