2017. április 9., vasárnap

Sok váradi költözött Fugyivásárhely községbe

A fugyivásárhelyi községháza, a bejáratnál az intézmény neve magyarul is ki van írva

"Fugyivásárhely azon községekhez tartozik, mely talán a legjobban „közelebb került” a megyeszékhelyhez, hiszen Nagyvárad „vége” és Fugyivásárhely „eleje” a Kolozsvár-Nagyvárad közötti nemzeti DN- 1-es nemzeti úton szinte „összenőttek”" - írja Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.

Évente számtalanszor elhaladok a fugyivásárhelyi községháza előtt, de nem emlékszem rá mikor kopogtam be utoljára a hivatalba, pedig meg kellett volna tegyem, hiszen a község lakóinak több mint húsz százaléka magyar nemzetiségű lakos és nagy részük a Bihari Napló olvasói is. Igaz a községet alkotó öt településből csak kettőben, Fugyivásárhelyen és Fugyiban élnek magyarok. Az elmúlt napokban ez is megtörtént a községházán Ioan Pop polgármestert kerestem fel. Amikor találkoztunk tökéletes magyarsággal köszönt reám, de később a kettőnk között folytatott beszélgetés román nyelven zajlott. Elmondta a község öt településből tevődik öszsze: Fugyivásárhely, Fugyi, Váradalpár, Alkér és Felkér. A község lakosságának száma meghaladja a 6875 lakost, ami bizony már egy nagy községet jelent. Arról is szólt, hogy Nagyváradról nagyon sokan vásároltak a község majd minden településén javakat, lakóházakat, de sokan házhelyeket és építkeztek. A községet nagyon könnyű megközelíteni, szinte össze van nőve Nagyváraddal. „Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy Fugyivásárhely egy nagyon fejlett a község, ezt azért is állítom mivel nem kevesebb mint 2500 kisebb-nagyobb vállalkozás van területén. Amikor 2008-ban megválasztottak polgármesternek, egy hosszú időre szóló, község fejlesztési stratégiát dolgoztunk ki munkatársaimmal, melynek egyik célja az volt, hogy beruházókat csalogassunk községünkbe. Ennek is köszönhető ez a nagy számú vállalkozás, melynek jelenléte nagyon is fontos községünk életében. A beruházók nemcsak a város közelsége, de a kifejlesztett infrastruktúra fejlődése miatt is választották Fugyivásárhelyt célpontul. Hiszen 2009-ben mind az öt településen bevezettük az ivóvizet, három településen Fugyivásrhelyen, Fugyiban és Váradalpáron sikerült a csatornahálózatot is kiépíteni. A beruházók azért is jöttek ide hozzánk, mivel a megyeszékhelyen, már nem nagyon lehetett kisebb vállalkozásokat, gyárakat, üzemeket kiépíteni, nálunk erre van lehetőség, nagybani lerakatok, kisebb gyárak és üzemek, működnek nálunk. Sok helybeli és a környékbeli települések lakói találtak itt megélhetőségi lehetőséget ezek közül van olyan vállalkozás is ahol több mint ezer ember is dolgozik. Érdekes módon a vásárhelyiek nagyobb része Nagyváradon dolgozik, de azért ezeknél a az itteni vállalkozásoknál a mintegy 40-50 százaléka a községünk lakóiból kerülnek ki” - hangzott el. 

Edészségügy, tanügy
-Az elmúlt években fontosnak tartottuk az egészségügy és a tanügy minél magasabb szinten való működését. Jelenleg a községben három családi orvos működik, akik ellátják a község lakosságának egészségügyi gondjait. A község minden településen van kiépített iskolahálózatunk, a központi nyolcosztályos iskola itt működik Fugyivásárhelyen, ide járnak a község diákjai az elemi oktatás elvégzése után. A magyar nyelvű oktatás, a kevés számú gyerek miatt összevont I-IV-osztályban zajlik. 2011-ben egy napközit alapítottunk, ahol mintegy negyvenöt gyerek talált otthonra, a táplálkozás napi költségének kiegészítére az önkormányzat gyerekeként 5 lejjel járulunk hozzá naponta, a többi költséget a Pro Progresio Alapítvány állja – mondta az elöljáró. Később arról is beszélgettünk Ioan Poppal, hogy nagyon sok gondot jelent a község lakói számára a települést átszelő nagy forgalmú DN1 nemzeti út. „Én úgy értékelem, hogy abban az esetben tudnánk egy Fugyivásárhelyt elkerülő utat építeni, ha a községünk egyesülne Nagyváraddal, része lenne a megyeszékhelynek, akkor igen, másképpen ez sohasem valósul meg, országos beruházásból sohasem építenek Fugyivásárhelyt elkerülő utat, hiszen láthatjuk, hogy ez a megyében még sehol nem valósult meg.
Ha komolyan szóba kerül a Nagyváraddal való egyesülés ezt, mint kitétel tennénk a váradi önkormányzat asztalára.
Talán ily módon ebből lehetne valami, ha ez nem történik meg, akkor csak várhatjuk, hogy kiépüljön a Bors-Kolozsvár közötti autópálya és a forgalomnak egy része majd ott bonyolódik le, hogy erre mikor kerül sor, azt nem lehet tudni. Ami a DN-1 nemzeti utat illeti a községünk egyik elhagyatottabb része, azt csak kevesen tudják, hogy nemcsak maga az országút, de a hozzátartozó árkok, egészen a lakóházig az ők gondozása alatt kellene legyen, az országutat üzemeltetőnek kellene a járdákat is kiépíteni, a községnek ehhez semmi köze nincs. Most valami elkezdődött, de nagy lassúsággal zajlik.
Focicsapatok
Ioan Pop polgármester arról is beszélt, hogy a községükben nagyon népszerű a labdarúgás, hiszen különböző bajnokságokban több focicsapatuk is szerepel. „Több focicsapatunk is van, egy a harmadik ligában, egy a negyedikben, egy az ötödikben, de ezek mellett vanAztán arról is beszélt a polgármester, hogy évek óta tartanak falunapi ünnepségeket, eddig ezeket a községhez tartozó Váradalpáon rendezték, mivel ott a focipályán ki volt alakítva az infrastruktúra, de a tavaly már itt tartották a községköznak ificsapataink is, hiszen mind a harmadik, mind a negyedik ligában ennek létezése kötelező.
Két labdarúgó pályánk van” - hangzott el. Azt többször is tapasztaltam amikor Fugyivásárhelyen magyar egyházi rendezvényeken vettem részt, hogy ezeken mindig jelen volt a község polgármestere és alpolgármestere.
 
  „Mi ketten – mármint ő és én - többször is találkoztunk az egyházak különböző rendezvényein, ami bizonyítja, hogy nagyon jó a kapcsolatunk a község területén létező magyar egyházakkal, ami nem csak személyes kapcsolatba rejlik, de a helyi önkörmányzat rendszerint nyújt költségvetésből pénzügyi támogatást az egyházaknak, köztük magyar felekezeteknek is”. pontba Fugyivásárhelyen, ahol kiépítettek egy nagy kiterjedésú szabadidő központot. Ezeken a rendezvényeken rendszeresen vannak magyar jellegű műsorok is – mondta a polgármester – amiről az elmúlt években mi is meggyőződhettünk."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése