2017. április 1., szombat

Ünnepség Nagyszántón: kopjafát avattak

 

"Az idei márciusi nemzeti ünnepségek sorában Nagyszántó is különleges helyszínnek számított, hiszen ez év tavaszán kopjafát avattak a 48/49-es szabadságharc emlékére és tiszteletére. A koszorúzást és az áldást követően az ünnepség a helyi művelődési házban " - írja a Bihari Napló.


"Az alkotást Sipos Béla fafaragó művész készítette el az Erdélyi Vitézi Rend részéről. A faanyagot Kiss István szentjobbi huszár hagyományőrző adományozta a nemes célra.  

Az ünnepi istentiszteleten nt. Gellért Gyula nyugalmazott érmelléki esperes hirdette Isten Igéjét, majd Fábián Tibor nagyszántói lelkipásztor köszöntötte atyai jóbarátjaként az igehirdetőt, valamint a sokfelől érkezett vendégeket és a helybéli híveket. Hangsúlyozta, hogy a kopjafaavatással a jövő nemzedékek számára is helyszínt teremtünk az ünneplésre, az elődök előtti tisztelgésre. Arról is szó esett, hogy a nagyszántói templom tornyában 73 év után lengő magyar zászló is azt üzeni, mindannyian örömünnepre gyűltünk össze. Ezt követte Meleg Vilmos színművész szavalóműsora, aki igazi ünnepi hangulatra hangolta az egybegyűlteket, akik az istentisztelet után a templom előtt gyülekeztek. Veres Ilona szentjobbi vendég szavalatával vette kezdetét az avató ünnepség. Az emlékjel előtt beszédet mondott az esemény díszvendége, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke, őt követte Bátori Géza, Bors község polgármestere, valamint a szántói közösség részéről Fábián Tibor lelkipásztor. Utóbbi nem véletlenül hangsúlyozta, hogy ez az ünnepség a barátság jegyében fogant, hiszen előző szolgálati helyéről szinte teljes létszámban díszőrségre sorakoztak a szentjobbi huszárok, akik családtagjaik kíséretében érkeztek, valamint az Erdélyi Vitézi Rend is képviseltette magát.
Ünnepi együttlét
 
A kopjafa leleplezésére Cseke Attilát és Bátori Gézát kérték fel a szervezők, majd a teljes szépségében feltárult alkotásról, illetve annak szimbólumairól az alkotó: Sipos Béla szólt. A koszorúzás méltóságteljes perceit követően nt. Dénes Károly egykori nagyszántói, jelenlegi borsi lelkipásztor mondott áldást. Végül a Himnusz zárta a nagyszántói reformátusok márciusi ünnepét. Az együttlét kötetlenebb formában a helyi művelődési házban terített asztalnál folytatódott. Az ebédet követően nótázással búcsúztak a szentjobbi vendégek, amelybe a vendéglátók is bekapcsolódtak. A viszontlátás öröme és a ritkán hallható katonadalok sokak szemébe könnyeket csaltak, egyben az ünnep méltó zárszavának bizonyultak."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése