2017. április 20., csütörtök

Nagy tervek a kedvelt termálstrandon

nagy tervek 1 
"Lassan beköszönt a strandszezon, és a szabadtéri fürdőzőhelyekre sokan látogatnak el megyeszerte, ugyanis nemcsak a nagyvárosi strandokat, élményfürdőket kedvelik a kikapcsolódni vágyók, hanem sokan választják a vidéki termálfürdőket, ahol a gyógyvíz jótékony hatása mellett a csend, nyugalom is része lehet a szórakozásnak. Egy ilyen hely a hegyközszentmiklósi termálstrand, melyet évek óta a falu református parókiája működtet a helyi lelkész, Árus Csongor László tiszteletes menedzselésével." - írja Szőke Mária a Reggeli Újságban.Teljes cikk :

"A forrásra, mely jelenleg a termálstrand medencéit is táplálja, az 1970-es években bukkantak rá, mikor kőolaj után kutattak a vidéken a geológusok. Ezután épült meg a forrástól nem messze elhelyezkedő hegyközszentmiklósi gyógyfürdő. Majdnem húsz évig a strandot a helyi termelőszövetkezet működtette, majd 1991-től a református egyház tulajdonába került. Azonban évekig veszteségesnek bizonyult, kevesen is tudtak létezéséről. Mikor 2008 végén a református gyülekezet élére új lelkész érkezett Árus tiszteletes személyében, és a lelkész kezébe vette az egyházközséghez tartozó termálstrand irányítását, fokozatosan fejlődni kezdett a fürdő, és egyre többen szereztek tudomást erről, látogattak el oda, sőt sokan törzsvendégekké is váltak. Az Országos Balneológiai Intézet ásványvíz-besorolást adott 2012-ben a 60–65 Celsius-fokkal a felszínre törő termálvíznek, mint lúgos, bikarbonátos, hipotóniás hévíznek. A szép, csendes környezetben levő fürdő helyszínéül szolgált különböző egyházi- és alkotótáboroknak is, ez is elindította azt a fejlődési folyamatot, amely, úgy tűnik, idén komoly választóvonalhoz érkezik.
„Vendégeink számára étkezési, vendégszobáinkban elszállásolási, továbbá sátorozási és kempingezési lehetőséget biztosítunk – mondta el érdeklődésünkre Árus Csongor László. – Strandunk udvarán kijelölt helyeken tüzet is lehet rakni, grillezéshez, bográcsozásoz. Ha valaki lakókocsival érkezik, lehetőség van csatlakozni az elektromos hálózatra. Jelenleg akár 60–70 fős csoport elszállásolását és étkeztetését is meg tudjuk oldani a vendégszobákban, saját lakókocsijainkban, vagy éppen a fürdőtől alig száz méterre levő vendégházban, ahol két épületben négy-négy vendégszoba várja a pihenni vágyókat. Zuhanyozó, angol vécé van itt a kényelem biztosítására. Az udvaron új vizesblokk épült, zuhanyzókkal és toalettekkel. A vendégházban is van WIFI internet. 2012. júliusától három lakókocsi is bérelhető. A lakókocsik közül kettő, négy-, egy pedig háromszemélyes, minden kényelemmel ellátva, ami egy nyaraláshoz kell.”
Árus Csongor László
Árus Csongor László
Arra a kérdésünkre igaz-e, hogy a szentmiklósi termálstrand nagy fejlesztésre készül, hiszen erről olvashattunk a közösségi oldalakon is, a tiszteletes félig komolyan, félig tréfásan azt mondta, a reformáció évében valóban bele akar vágni egy nagyszabású fejlesztési munkálatba, amit egyelőre viccesen „Luthermál Tervnek” neveztek el, s remélhetően sikerrel járnak.
A tervről Salánki Lorándot, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) pályázati felelősét kérdeztük, akitől megtudtuk, a KREK elkészült az EU-s pályázattal, melyet májusban akarnak benyújtani. A KREK 500 ezer euró támogatást igényel a hegyközszentmiklósi strand fejlesztésére, egy új részt akarnak kiépíteni, felnőtt- és gyerekmedencékkel. A tervek között szerepel az is, hogy új szálláslehetőséget is biztosítanak a fürdővendégek számára, bungalókat akarnak építeni a leendő strand mellé, bár ez nincs benne a most benyújtandó pályázatban. Salánki azonban úgy véli, találnak majd forrásokat erre is, hiszen ha ezt sikerül megvalósítani, igazi turistaparadicsommá válhat ez a vidéki termálfürdő. Ha sikerül elnyerjék a támogatást, jövőre kezdenék az megépítést. A termálstrand működtetéséből befolyt összegeket a tervek szerint a református egyház a közösség javára fordítanák."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése