2016. augusztus 3., szerda

Egész évben várják a vendégeket

Egész évben várják a vendégeket 
"Az egyik legkedveltebb nyári kikapcsolódási forma a strandolás. Az Érmellék és a Hegyköz határán lévő, Székelyhíd községhez tartozó Hegyközszentmiklós termál strandján nem csak gyógyvíz, de szálláslehetőség és nyugodt környezet várja a vendégeket." - írja a Bihari Napló.


"A 60–65 Celsius fokos meleg vízre kőolaj után kutatva találtak rá. Ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő gyógyfürdő, amit 1971. május 1-jén adtak át. A fürdőt a helybeli termelőszövetkezeti tagok saját kezűleg építették. A rendszerváltást követően a termelőszövetkezetet felszámoló bizottság úgy döntött, hogy a strand a helyi református egyházközség tulajdonába kerüljön, mely 1991 óta üzemelteti. A fürdő csendes, festői környezetben minden évben legkésőbb május elsejére nyitotta meg kapuit a strandszezonra, 2011 óta azonban már az őszi, téli és tavaszi időszakban, tehát egész évben is várják a melegvizes szabadtéri fürdőzés kedvelőit. A vendégek számára étkezési, a vendégszobákban elszállásolási, továbbá sátorozási és kempingezési lehetőséget biztosítanak. A strand udvarán engedélyezett a tűzrakás a kijelölt helyeken. Aki lakókocsival érkezik, annak van lehetősége csatlakozni az elektromos hálózatra.
A medencék befedése
2013 decemberében a medencét befedték. A tető nyáron is fönt marad, így könnyebb tisztán tartani a vizet, csupán az oldalfalakat szerelik le. Így immár télen is komfortosabb körülmények között várják a fürdőzni vágyókat a megszokott mindennapos nyitva-tartás mellett. 2014 júliusától akár 60–70 fős csoport elszállásolását és étkeztetését is meg tudják oldani, egyrészt a meglévő vendégszobákban, lakókocsikban, másrészt a fürdőtől csupán 100 méterre levő vendégházban, ahol két szárnyban négy-négy vendégszoba várja a pihenni vágyókat. A régi szárnyban két szobához tartozik egy zuhanyzós illemhely és két szobában hat-hat fekvőhely van, valamit a másik két szobában négy-négy fekhely van, emeletes ágyakban. Az új szárnyban négy négyágyas vendégszoba van, ahol a fekhelyek száma pótmatracokkal bővíthető. Az udvaron új vizesblokk épült, zuhanyzókkal és toalettekkel. A vendégházban is van WIFI internetelérés. 2012 júliusától három lakókocsi is bérelhető. A lakókocsik közül kettő négy, egy pedig háromszemélyes. Kényelmes ágyakkal, szekrényekkel, polcokkal és hűtőszekrényekkel felszereltek, árnyas, csendes helyen vannak leparkolva a főépület mögött.
Gyógyvíz, ásványvíz
Hegyközszentmiklós gyógyvize talán a legforróbb Bihar megyében, olykor felülmúlja a 70 Cº-t is. Az oligominerális vizek kategóriájába tartozik, ásványisó tartalma literenként nem haladja meg az egy grammot. Gyógyhatása a kibocsátott alfasugárzásnak köszönhető. A következő mozgásszervi megbetegedésekre javallott: reumatikus gyulladások, degeneratív sérülés utáni állapotok, periferikus- és központi idegrendszeri megbetegedések, krónikus nőgyógyászati gyulladások. Ivókúraként langyosra lehűtve, étkezés előtt fél órával fogyasztva, 150 milliliternyi mennyiségben a gyomornyálkahártya-gyulladást, a renyhe epeműködést gyógyítja. Fokozza a kiválasztást, a vese, a húgyutak „átmosására”, homoktalanításra is alkalmas. Mindezeket dr. Ráckövi Attila balneológus főorvos állapította meg. Az Országos Balneológiai Intézet besorolta az ásványvizek kategóriájába mint lúgos, bikarbonátos, hipotóniás hévizet, ellenjavallat nincs."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése