2016. augusztus 3., szerda

Remek hangulat a Borsi Községi Napokon

 
 A szerző felvétele

"Remek hangulattal és színvonalas előadásokkal folytatódott a XIX. Borsi Községi Napok vasárnapi programja. Helyet kapott a hagyományápolás, a modern táncművészet és a zenei paletta egy-egy színes foltja. Két sztárvendég is fellépett: Peti Junior és Wolf Kati " - írja a Bihari Naplóban Csiger Maté Krisztina.

"A XIX. Borsi Községi Napok vasárnapi programja hagyományteremtő eseménnyel kezdődött. Az elmúlt évben a község két településén – Borson és Biharszentjánoson is – egy-egy emlékművet emeltek annak tiszteletére, hogy a nagyváradi regestrum szerint ezeken a helyeken már 800 éve itt éltek őseink. A Borsi Községi Napok pedig remek alkalom arra, hogy ezentúl legalább egyszer lerójuk tiszteletünket elődeink előtt. Épp ezért előbb a borsi, majd a biharszentjánosi emlékmű megkoszorúzásával kezdődött a vasárnapi program. Bátori Géza, Bors község polgármestere mindkét helyszínen beszédében kiemelte, menynyire fontosnak tartja, hogy mindenkor megemlékezzünk gyökereinkről, és kiemelt szándéka, hogy hagyományt teremtve minden alkalommal „zarándokhelyként” tiszteletünket tegyük ezen emlékművek előtt. De a zarándoklat itt nem ért véget, hanem a biharszentjánosi református temetőben folytatódott, ahol a nemrég elhunyt Lőrincz Lajos és id. Kupás Tibor volt alpolgármesterek sírját is megkoszorúzták, néma főhajtással emlékezve áldozatos munkájukra. A rendezvény nemes, de egyben szomorú momentuma itt véget ért.  

Néptáncgála
A borsi sportpályán 18 órai kezdettel hagyományápoló néptáncgála következett, amit a Borsi Galagonya Néptánccsoport nyitott meg. De a helyiek mellett a biharszentjánosi Szentjánosbogarak Néptánccsoport is fellépett, e két csoport egymást váltva változatos néptáncfajtákat adtak elő. S míg egy-egy csoport öltözött, a Fürtös Izabella tanítónő irányította citerazenekar színesítette az előadást. Az egyórás program végén egy közös fénykép is készült, ahová a néptánccsoportok vezetőit, – Bajgyik-Baranyi Emmát és Gagyi Annamáriát is – a színpadra hívták, megköszönve nekik fáradságos munkájukat. A következő műsorszámok a modernebb műfajokat népszerűsítették. A Sunshyne sportgimnasztika akrobatikusai vették birtokukba a színpadot. Szabó Tímea növendékei bizony nagyon látványos előadása lenyűgözte a közönséget, akik tetszésüket tapssal fejezték ki. Meg kell említsem, hogy az itt fellépő gyerekek között sokan községbeliek, több helybeli tanítvány szerzett már neves elismerést e műfajnak. Ezután a Francisc Hubic balett szakos diákjainak előadása következett, akik a hagyományos balett mellett kortárs táncelemeket is becsempésztek produkciójukba. Szeretném kiemelni, hogy e táncosok között lépett fel Kupás Nóra is, aki Bors község büszkeségeinek egyike. Ezzel véget értek a táncos előadások, és kezdetét vette a koncertek sorozata. Elsőnek a váradi Art Group formáció lépett a színpadra, ők a Francisc Hubic Művészeti Iskola könnyűzene szakos diákjai, tanáruk pedig Deac Lacrimioara. Elmondhatom, hogy előadásukkal megalapozták az este hangulatát, nagyon ügyesek voltak. Tehetségüket megmutatva, ismert magyar és angol számokat adtak elő. Talán kicsit „haza beszélek”, de köztük volt Bartha Bernadett is, aki most is, mint oly sokszor már községünket képviselte, s aki nemcsak itt, de megyeszerte számos rendezvényen megcsillogtatta tudását.
Sztárművészek
 
  Az este következő fellépője a magyarországi Peti Junior volt, aki számos ismert és közönségszerte kedvelt zeneszámot adott elő, becsempészve néhány saját szerzeményt is. Sokan együtt énekelték vele az ismert számokat, jó hangulatot teremtve közönsége megtöltötte a nézőteret. A vasárnap sztárvendége a sokak által már nagyon várt Wolf Kati volt. 2011-ben Magyarországot képviselte az Eurovízios Dalfesztiválon, majd ugyanebben az évben ő lett az év női előadója, ugyanakkor számos sláger köthető nevéhez. De mindezen elismerések ellenére a művésznő olyan közvetlen és olyan barátságos volt a közönséggel, hogy azt hiszem, sok híresség példát vehetne róla. Egyórás koncertje alatt azt is megtudhattuk tőle, hogy bár hosszú idő vezetett az ő karrierje csúcsához, de mindig szívesen emlékszik vissza azokra a munkával teli évekre, és hogy életünk bármely területén is tevékenykedjük, soha ne hiányozzon belőlünk a szenvedély, mert még „egy borsófőzelék is finomabb, ha azt szenvedéllyel készítjük”. Még csak búcsúzkodott az énekesnő, mikor a közönség már „visszát” kiabált, alig akarva őt elengedni. Saját szerzeményei, dalai mellett ismert, régi magyar slágereket is előadott, sőt acapella is (zenei kíséret nélkül) adott elő egy-egy jól ismert dalt, két alkalommal pedig még a közönség sorai közé is behajolt, így buzdítva őket a közös éneklésre. Rajongóit egy-egy közös fotózással is megajándékozta. A XIX. Borsi Községi Napok utolsó fellépője pedig az Amazon Ász volt, ők zárták a koncertek sorát."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése