2016. augusztus 22., hétfő

Magyar–brit-hét Kisszántón

magyar 1 

"A közelmúltban, a brit Exodus keresztyén ifjúsági szervezet részéről tíz fiatal töltött egy hetet Kisszántón. A fiatalok Nagy Britannia Ulster tartományából érkeztek. Érkezésüket Kisszántón lelkes felkészülés előzte meg, kezdve a legfontosabbnak tekinthető étkezés megszervezésétől (mely az anyukák, nagymamák s hajadonok nagyon ügyes és sikeres összefogásának valamint adakozásának eredménye), egészen a szálláshelyek kitakarításáig, a parókia és templom környékének szépítéséig, szórólapok kiosztásáig stb. is kiterjedt. A kisszántóiak mellett hadd illesse őszinte köszönet Bors Község Polgármesteri Hivatalának munkatársait is, hiszen, mint eddig is, az önkormányzat biztosította a brit lányok számára a szálláshelyet a helyi vendéglakásban, a fiúk számára  korszerű feltételeket biztosított a zuhanyzásra a helyi iskolában, illetve a vendégek rendelkezésére bocsátott egy napra egy közszállítási eszközt. A borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola vezetősége is óriási segítséget nyújtott azzal, hogy előkészítették azt az osztálytermet a kisszántói iskolában, ahol is a férfi vendégek megszállhattak." - írja Dr. Zabán Bálint Károly a Reggeli Újságban.A következőket olvashatjuk:

"A vendégek, a helyi református lelkész társaságában, már első nap délután körbejárták Kisszántót s szórólapokat osztogatva hívogatták a falu magyarságát a különböző eseményekre. Már első este találkoztak a helybéli magyar fiatalokkal a focipályán. A helybéli ifiklub mostani gyakorlata szerint, ők is bekapcsolódtak a labdarúgásba, métába, kötélhúzásba valamint az azt követő szabadtéri igeolvasásba és imádkozásba. Ezen együttlétekre, kettő kivételével, minden este sor került. Délelőttönként a gyermekeket várták a gyermekbibliahét alkalmaira. A gyermekbibliahét üzenete szerint, a képernyőkről jól ismert szuperhősökkel összehasonlítva, Jézus isteni hatalmát nemcsak egyes emberek életében mutathatja meg, hanem sokak életében. Sőt, Jézus jótettei után nem tűnt el a színpadról, hanem továbbra is Szentlelke által munkálkodik. S megígérte, hogy a Földre visszatér. Délutánonként a fizikai munkától sem riadtak vissza, hanem padlást, garázst, fészert stb. takarítottak, fát pakoltak (hathatós helyi segítséggel). Ugyanakkor, a helyi lelkipásztor társaságában kisszántói családokat látogattak. Utolsó előtti napon egy magyar-brit kultúrestre került sor a helyi kultúrházban. A kultúrest lenyűgöző magyar néptáncdarabokkal kezdődött, a borsi Galagonya Néptáncegyüttes jóvoltából, akiknek a jelenlétéért és táncaikért a népes közönség nagyon hálás volt. Még a brit fiatalok is őszinte csodálattal nézték a magyar táncokat! A brit fiatalok bemutatkozásukat követően ötperces ír-kelta nyelvleckét tartottak, majd ezt követte egy ceilidh (a skót kelta nyelvben)/céle (óír kelta nyelvben), azaz egy nagyobb fonóhoz hasonlítható közösségi eseményből kiragadott társastánc, melybe a magyar nézők is örömmel bekapcsolódtak. Egy kis ulster-skót stew (szarvasmarha és krumpligulyás) ízlelő után a helybéli hölgyek jóvoltából finom kalács és hűsítő várt minden résztvevőre. A vendégek utolsó napján Nagyváradra tettek látogatást, mely alkalommal a város építészeti nevezetességeit is megtekinthették, és Szabó Ödön képviselővel is megismerkedtek. A vendégek kisszántói vendégeskedése utolsó este egy éjszakába nyúló lutheri asztali beszélgetésben csúcsosodott ki, amikor is különböző őszinte kérdéseket tettek fel egymásnak s a helybéli lelkésznek Istenről, Bibliáról, Egyházról, életről, emberfajokról stb.
magyar 2
A vendégek bevallása szerint partiumi ittlétük nagyon jól telt és szeretnének újból visszatérni magyar ismerőseik közé, s létrehozott kapcsolataikat mélyíteni, bővíteni. Hiszen minden ilyen találkozó alkalmával kiderül az, hogy mindkét fél a fennlévő protestáns vallási kötelékeken túl, nem sokat vagy csak nagyon keveset tud a másik nép történelméről, kudarcairól, gondjairól, gondolkodásmódjáról és esetleges közösségi célkitűzéseiről. Mindkét félnek tehát, ezek az alkalmak lehetőséget adnak a kölcsönös tanulásra, fejlődésre és közeledésre.
„Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort: Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül” (Kölcsey Ferenc)!"
Dr. Zabán Bálint Károly
kisszántói ev. ref. lp
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése