2016. augusztus 21., vasárnap

Paptamási: a községi napok nyitó pillanatai

Egy közös fotón a menettáncosok, a polgármester és a táncoktató Nyüved központjában. A szerző felvétele 
 Egy közös fotón a menettáncosok, a polgármester és a táncoktató Nyüved központjában. A szerző felvétele/ Dérer Ferenc

"Néhány év óta a paptamási községi napok nyitómomentumaként a helyi iskola diákjaiból álló mazsorettcsoport tagjai a községhez tartozó két település, Pelbárthida és Nyüved utcáin vonulnak fel. A táncos fiatalok programja kitűnőre sikeredett az idén is." - írja Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.Ezt írja : 

"A felvonulás célja: emlékeztetni a lakosokat, hogy Paptamásiban a község legnagyobb ünnepét tartják a hét végén, melyre várják az ottaniakat, hogy minél többen jöjjenek el a községközpontban megrendezésre kerülő fesztiválra. Úgy érzem, hogy a fiatalok és természetesen a szervezők elérték ezzel a felvonulással céljukat, hiszen mindkét településen nagyon sok helybeli lakos köszöntötte a mazsorettcsoport bemutatóját. Az évek során talán sohasem hagytam ki a Kösmő-patak menti település ünnepeit, de most először volt alkalmam arra, hogy a mazsorettekkel végigsétáljak Pelbárthida és Nyüved utcáin. A felvonuló táncos fiatalok programja kitűnőre sikeredett. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy mindkét faluban az egykori szinte járhatatlan utakat az elmúlt hetekben aszfaltréteggel látták el, így nem kellett botorkálniuk a kavicsos utakon, mint történt ez más években – hangzott el a felvonulók részéről. Sohasem hittem volna, hogy a világ zajától távol eső településen, Pelbárthidán aszfaltos úton vonulnak végig a községi napokra hívogató fiatalok. A község polgármestere, Matyi Miklós elmondta, hogy egyszerre fogtak hozzá a két falu utcáinak aszfaltozásához, de előtte a víz- és csatornahálózat is kiépült. A kivitelező cég úgy végzi a munkálatokat, hogy néhány napot az egyik faluban építik az új utakat, aztán átmennek a másik faluba.

Felkészülés
Szabó Tímea, a paptamási mazsorettcsoport felkészítője nem ismeretlen számunkra, hiszen az általa felkészített nagyváradi show tánc-csapat, a Sunshine Dance tagjait többször is láthattuk a különböző rendezvényeken. A tanárnő elmondta, hogy ő készítette fel a paptamási gyerekeket a bemutatott táncokra, mely mazsorettcsapatot jellemző műsor volt, de a maga módján részese a show táncoknak. Nagyváradon él, foglalkozása sporttanár és a helybeli elöljáróság felkérésére vállalta el a fiatalok felkészítését. A csapatban 28 táncos szerepel – nos, még öt fiú is, akik a zászlóvivők. Arról is beszélt, hogy tíz alkalommal találkoztak a lányokkal és általában két órát tartott egy-egy felkészülési program. A siker érdekében minden támogatást megkaptak a község vezetőitől, a szép öltözékek költségeit, melyben a fiatalok felvonultak, a helyi önkormányzat vállalta magára. „A gyerekek már az első naptól kezdve mindent megtettek, hogy alaposan elsajátítsák és betanulják a táncokat. Vannak közöttük olyanok, akik sohasem foglalkoztak hasonló tevékenységgel, de ők is lelkesen készültek és azt nyújtották, amit elvártunk tőlük” – mondta a rendkívül szimpatikus felkészítő tanár. Mivel szombaton nemzeti gyász volt Romániában, a községi napok további műsora vasárnap folytatódott, melyről külön számolunk be."
Forrás : erdon.ro
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése