2016. augusztus 27., szombat

Miért csökkent a vasárnap délutáni református istentiszteletek látogatottsága Hegyközcsatárban?

 
Hegyközcsatári református templom.Forrás :Hegyközcsatári Református Egyházközség Facebook 

Hegyközcsatári Református Egyházközség Facebook oldalán a következő felhívást olvashatjuk : 
"Az elmúlt évek során a vasárnap délutáni istentiszteletek látogatottsága jelentősen lecsökkent.Azzal a reménnyel a szívünkben, hogy egy kedvezőbb időpont és az alkalom jellegének személyesebbé tétele sokakat arra fog ösztönözni, hogy visszajöjjenek délután is az ige köré, a délutáni istentiszteleteket áthelyezzük 18 (6) órára. Az említett változás, augusztus 28-án ÚJKENYÉR ÜNNEPÉN lép érvénybe." 

Nagyon elgondolkoztatott a fenti felhívás,mert ez tapasztalható máshol is. Mi lehet az oka?Valószínű,hogy ez a folyamat már régen elkezdődött. Egyértelmű választ nem lehet adni,mert több oka lehet.Az egyik ok lehet, a templomba járó reformátusok száma csökkent.Egyik része a temetőben van, másik része elvándorolt,vagy beteg.Lehet magyarázni azzal is,hogy kevés a születések száma.A tiszteletes úr biztosan minden tőle telhetőt megtesz a gyülekezetért.Minden igyekezet ellenére tapasztalható,hogy a vallás egyre kevesebb hatással van az emberekre világszinten.Különösen a fiatal nemzedék soraiban tapasztalható ez a folyamat.1989 óta Hegyközcsatárban is érezhető,hogy egyre kevesebben járnak vasárnap templomban.Más volt a helyzet 50,vagy 100 évvel ezelőtt.Szinte kötelező volt vasárnap templomba menni délelőtt és délután.Elismeréssel kell beszélni azokról.akik rendszeresen járnak templomban.A nyugati élet hatása egyre jobban érezhető,melynek az egyik következménye lehet a templomba járás csökkenése.A fiatalok élik a maguk életét,nem hagyva helyet Istennek.Sokan a szórakozásnak,a munkának,a kényelemnek élnek.Az egyik ok lehet az is,hogy soknak az életében nem Isten az első.A régi értékek között előkelő helyet foglalt el Isten,az új értékek esetében Isten csak a második,harmadik,vagy utolsó.A mi nemzedékünk lassan átadja a helyét a következő nemzedéknek.Ez az élet természetes folyamata.Az is lehet,hogy egyik ok sem ad igazi választ.Lehet egy év múlva azt kell írjam,hogy a vasárnapi istentiszteletek látogatottsága jelentősen nőtt '

1 megjegyzés:

  1. Névtelen9/13/2016

    Tény, hogy más gyülekezetben is csökkent a délutáni istentiszteletek látogatottsága. De a délelőttieké nem. Hála Istennek Csatárban (is) mindig akad olyan aki valamilyen okból kifolyólag elkezd templomba járni. Így nem marad sokáig azoknak a helye, akik idős koruk vagy betegségük miatt már nem tudnak jönni, vagy Isten hazahívta őket. Tehát nem igazán állja meg a helyét az, hogy a mostani generáció távolabb lenne Istentől mint a régiek.
    A délutáni templomlátogatás mindig jelentősen alcsonyabb volt a délelőttinél. Viszont az utóbbi fél évszázadban csökkent le. Tehát nem a mostani lelkipásztor idejében, pedig szívvel lélekkel megpróbál mindent megtenni, és ahogy az idősebbektől hallottam, az előző lelkipásztor is ezt tette. A délutáni templomlátogatás elmaradásának, gyakorlatilag egy társadalmi átrendeződés az oka, ami nem csak Csatárt érinti. Hisz régen se Tv, se internet nem volt és magától értetődőbb volt, hogy délután is elmenjen az ember templomba. Illetve van egy másik aspektus is: akkor a családok egy portán éltek, és nem épp a vasárnapi ebéd volt az ami összehozta a családokat. Ma ez is fennáll, és egy kellemes családi együttlétre rövid a két istentisztelet közötti idő, hisz a délelőttinek 11.30-kor van vége, a délutáni pedig a régi szokás szerint télen 15, nyáron 16 órakor kezdődött, és ha figyelembe vesszük Csatár alapterületét, sokaknak ez az iďőköz az út hosszúsága miatt akár 1 órával is csökkenhet.
    Többek között ezek az okok vezettek arra, hogy megpróbálkozzunk egy másik időponttal. Sok gyülekezet alternatíva keresés nélkül megszüntette a délutáni istentiszteleteket. Mi úgy döntöttünk megpróbálkozunk a változtatással, és hála Istennek ez jó döntésnek mutatkozik.
    Tisztelettel, Spurigán Zoltán.

    VálaszTörlés