2016. november 5., szombat

Emlékezés a 100 éve meghalt lelkészre

 

"Ünnepi istentiszteletet tartottak a borsi református templomban a 100 éve meghalt Papp László egykori tiszteletes emlékére. Az eseményt megtisztelték a lelkész utódai, unokái." - írja Csiger Máté Krisztina a Bihari Naplóban.


"Akik hálásan köszönték, hogy a borsi egyházközség megőrizte nagyapjuk emlékét. A borsi református templom falán áll egy márványtábla, amely majdnem 800 évre visszamenőleg hirdeti az itt szolgált lelkészek névsorát. E nevek között található Papp László neve is, aki 1908 és 1916 között volt az egyházközség lelkésze. Ez a nagy tudású tiszteletes, aki Nagyszalontán segédlelkész volt, a debreceni főiskolán senior, strasbourgi és lipcsei tanulmányai után került Borsra. Mindössze 33 évesen halt meg 1916. október 31.-én. Az első világháború zavaros évei közepette is igyekezett egyházát, sőt hazáját is szolgálni. 1915-ben megjelent könyvével – Üzenet északra – üzenet délre (Háborús elmélkedések) – szellemi és lelki támaszt kívánt nyújtani mindazoknak, akikhez ez az írás eljutott. E példaértékű embernek kívánt méltó emléket nyújtani a borsi egyházközség a helyi Polgármesteri Hivatallal közösen, amikor is rendbe tetették a lelkész sírját. Az ünnepi istentiszteleten Csernák Béla nyugalmazott református lelkész hirdette az igét, Lukács evangéliumának 19. részének 1-től 10-ig terjedő verseiből. Zákeus történetét ismerjük meg ebből az ige részből, akit „népe és fajtája undorodva nézett”, de aki mégis hatalmas hittel rendelkezett. Tanulság kell legyen nekünk ez a történet – mondta az igehirdető – hiszen, sokszor mi is ilyen zákeusok vagyunk, mellőzött és lenézett alakok, számtalan sérelem tulajdonosai, de ha képesek vagyunk feltápászkodni, tovább vánszorogni, Jézus nem kerül majd el bennünket. Senkinek sem ígérte Isten, hogy könnyű lesz az élete, de a hit ereje megőriz bennünket! Vannak eleink, akik nekünk utat tapostak, ezért kötelességünk, hogy megemlékezzünk róluk. Szent feladatunk az emlékezés, mert akkor életünk áldást, munkák pedig dicsőséget terem – zárta prédikációját a lelkész.

Emlékezett
Ezután Dénes Károly, a borsi református egyház lelkipásztora meleg szavakkal köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Papp László egykor szolgált lelkészről emlékezett meg. Számos esemény történt a lelkipásztor szolgálatának 8 éve alatt, többek között, akkor, 1909-ben cserélték le a zsindelytetőt, megőrizve a sudár torony formáját. A meghívott vendégek között volt, az egykor szolgált tiszteletes két unokája, Mária és Tibor (édesapjuk Dr. Papp Tibor), akik elcsukló hangon köszönték meg, hogy az egyházközség máig megőrizte nagyapjuk emlékét. Ajándékképen pedig nagyapjuk hagyatékából két cserép kancsót hoztak el, amelyen a következő felirat áll: „Borsi Egyház részére 1887”. Ez a két kancsó az úrvacsorai alkalmakkor a bor tárolására szolgált, s immár 129 év után, hazakerült.
 
Az esemény a borsi temető kertjében folytatódott, a felújított sírnál, ahol a hozzátartozók, az egyházközség nőszövetsége, presbitériuma, a borsi Tamási Áron iskola, majd a helyi Polgármesteri Hivatal is egy-egy emlékkoszorút helyezett el, tisztelegve egykori lelkipásztoruk előtt. A közös fénykép elkészülte után mindenkit szeretet vendégségre hívtak és vártak a borsi református egyház gyülekezeti házába."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése