2016. november 26., szombat

Hagyományos disznótor Siterben

  Maskurába öltözött asszony vidám hangulatot teremtett

"Nagyapáink korát idéző falusi disznótorra hívták a kulináris élvezeteket kedvelő családokat, baráti társaságokat a siteriek, azokat akik szeretik a hagyományos ízvilágot, a falusi hangulatot." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.


"Szombaton, 2016. november 19én reggel a nap sugarai alig bukkantak elő a hegyközi dombok mögül, a síteri kultúrház udvarán hagyományosan, szalmával, már perzselték a 170 kilós disznót, amelyet az esti vacsoravendégeknek szántak. Előző nap biztos, ami biztos alapon egy 140 kilóst már feldolgoztak. Szabó Béla és Koma Tibor, akik a disznóvágás-feldolgozás feladatát kapták, igazi szakértelemmel irányították a fiatalabbakat, és magyarázták a fortélyokat. A perzselést megelőzően mindenki elfogyasztott egy kis pohár finom síteri kisüstit, majd hozták a száraz szalmát, amellyel betakarták a disznót, alágyújtottak. A perzselést követően az elégett szalma fekete masszájával kenték be az egész disznót, amely megpuhította a bőrét, így nagyon szép fehérre lehetett lekaparni, megtisztítani. A disznót aztán feltransírozták a Mosoly Kommandó tagjai, majd mindenki megkapta a saját feladatát, a csapat női tagjai a konyhában szorgoskodtak. 

Kampányolt, kopogtatott
A délután folyamán segítség is érkezett Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője/ jelöltje, aki éppen Hegyközcsatár község településein kampányolt, kopogtatott, beszélgetett el az itt lakókkal. A képviselő kötényt ragadott, a hurkába és kolbászba valókat darálta, majd elmondta, hogy ő kimondottan szereti a disznótorokat, és nem áll messze tőle, hiszen ő nagycsaládban született, és maga is nagycsaládos, falusi környezetben, Kárásztelken nevelkedett, ahol minden évben vágtak disznót, de a mai napig is a komákkal összejönnek, disznót vágnak, elbeszélgetnek, és együtt van a család. Szabó Ödön támogatásáról biztosította a Mosoly Kommandósokat, és a jövőben minden segítséget megad, lehetősége szerint, hogy ez a kezdeményezés minél sikeresebb és hatékonyabb legyen. Estére az a százhúsz személy, aki asztalt foglalt, kitűnő hangulatban fogyaszthatta a vacsorát Dj Salyti jóvoltából, aki a kitűnő zenét biztosította. Az est A vidám hangulatú disznótor vasárnap hajnalban ért véget, a Mosoly Kommandó tagjai fáradtan ugyan, de mosollyal az arcukon nyugtázták a sikert, hiszen jelmondatuk „Ha jót teszel, légy hálás érte”. Ezért is bátorítják Önöket, folyamán Biró Rozália szenátor asszony is megjelent a rendezvényen, aki örömét fejezte ki, hogy jelen lehet egy ilyen hagyományőrző rendezvényen. Szólt arról, hogy „hiába várjuk a csodákat mástól, mindenkinek magának kell megtennie a napi csodákat, úgy mint ez a kis síteri közösség”.
Juhász Csaba (Fubi), az est bemondója színpadra szólította Szabó Kingát, a Mosoly Kommandó vezetőjét és Vitályos Barnát, Hegyközcsatár egykori polgármesterét. A volt elöljáró elmondta, hogy amikor Szabó Kinga felkereste azzal az ötlettel, hogy rászoruló gyermekeket segítsenek, akkor szívesen segített nekik, amiben csak tudott. Szabó Kinga és a Mosoly Kommandó csapata ünnepélyesen felkérte Vitályos Barnát, hogy legyen a csapat tiszteletbeli tagja, amelyet ő nagy örömmel elfogadott, majd hozzátette „büszke vagyok arra, hogy síteri vagyok hogy vegyenek részt a rendezvényeiken, és adakozzanak ki-ki lehetősége szerint, hiszen sok adománygyűjtő vagy hagyományőrző rendezvényt terveznek még a „kommandósok”, mikulási, karácsonyi, újévi rendezvényeket. és a Mosoly Kommandó tagja lehetek”.

Köszönet
 
Szabó Kinga ünnepi beszédében megköszönte Vitályos Barna volt polgármester támogatását, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármivel segített és hozzájárult a disznótor és az azt követő disznótoros vacsora szervezésében. Köszönetét fejezte ki a község elöljáróinak, akik családjaikkal jelen voltak a disznótoros vacsorán, Bónisz Sándor polgármesternek és Nagy Róbert alpolgármesternek. A jelenlévők egy adománygyűjtő akciót indítottak el, ugyanis ez a rendezvény is hozzájárul majd a karácsonyi akciójukhoz, amely keretén belül szeretnének ruhákat és tartós élelmiszereket adományozni rászorulóknak. Árverésre került egy hatalmas torta, amelyet Somogyi Judit készített. A későbbiekben előkerültek a tombolák is, kisebb-nagyobb tárgyak találtak gazdára. Később megjelent egy ellopott menyasszony és násznagyai a rendezvényen. Megtudtuk, hogy ők Paptamásiból érkeztek a disznótorra hangulatkeltés céljából. Hát sikerült! Az est folyamán felevenítettek egy régi disznótoros hagyományt is, mégpedig a maskurába való beöltözést."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

"Egy igazi, nagyapáink korát idéző falusi disznótorra hívták a kulináris élvezeteket kedvelő családokat, baráti társaságokat a síteriek. Az eseményen részt vett Vitályos Barna (képünkön) síteri lakos, aki köszöntötte a résztvevőket és gratulált a szervezőknek."
 
Forrás :  Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése