2016. november 1., kedd

Szüreti mulatság volt Paptamásiban

 

"Október második hétvégéjén Paptamásiban is megszervezésre került a helyi szinten több évtizedes hagyománynak számító szüreti bál, amely már a délelőtti órákban kezdetét vette." - írja Major Lóránt János , Paptamási község polgármestere a Bihari Naplóban.

"A helyi kultúrotthonban a fiatalok az utolsó próbával töltötték az időt, míg megérkeztek az őket szállító hintók, lovas kocsik, illetve a lóhátról hívogató legények. A szüreti felvonulók dél körül indultak hívogató útjukra. A három szekérből, három hintóból és négy lovaslegényből, illetve a tizenöt táncospárból álló magyar ruhába öltözött táncospár, Pelbárthida, Nyüved és Paptamási utcáin szórakoztatták, a helyi és más érdeklődőket. A fiatalok táncolva, dalolva hívogatták az esti bálra a lakosokat, akik mindezt tapssal, s néhány helyen terített asztallal, új borral, süteménnyel köszönték meg, hogy még mindíg életben tartják eme hagyományt. Az idősebb korosztályt mélyen meghatotta a felvonulás. A szüreti felvonulás a kora esti órákban ért véget. A rendezvény szervezését magára vállaló helyi polgármesteri hivatal elöljárói, akik a rendezvény kezdetétől végig kísérték a felvonulókat.

Hajnali órákig
  A rendezvény a továbbiakban este kilenc órától folytatódott, amikor a kultúrotthon kapui megnyíltak és a Retró Band zenéjére az érdeklődők mulathattak a hajnali órákig. Az est folyamán éjfélben a közönség megtekinthette az öt párból álló tánccsoport benti csősz táncát, amelyet kimondottan elre a célra koreografáltak a helyi felkészítők. A csősz tánc előtt a helyi alpolgármester ragadta magához a mikrofont. A fiatalok felkonferálása előtt, megköszönte a résztvevőknek, hogy ebben az évben is sikerült megszervezni a bált, s volt érdeklődő fiatal, gyerek aki részt vett eme hagyomány ápolásában. Mindezek után vette kezdetét a benti csősz tánc, amely igazán nagy sikert aratott az érdeklődők körében, és a visszatapsolás után, a táncot tanító Tóth Szilvia kultúrrferens és Major Loránt alpolgármester is csatlakozott a csoporthoz. A rendezvény a hajnali órákban ért véget. A kiváló hangulatban lezajlott rendezvény ékes példája annak, hogy hogyan lehet egy több nemzetből álló társadalomban megőrizni a hagyományokat."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése