2016. november 29., kedd

Milyen ünnep az advent ?

A katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával 
 A katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával.Forrás : hu.wikipedia.org 


"Az advent vagy régi magyar szóval úrjövet, kisböjt a karácsonyi ünnepkör eleme. Advent a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnappal (másképpen: a Szent András apostol napjához - IX 30. - legközelebb eső vasárnappal) veszi kezdetét és egészen karácsonyig tart. Advent első vasárnapja egyben a keresztény egyházi év első napja is!
Az advent szó a latin Adventus Domini - Isten eljövetele kifejezésből származik, jelentése tehát: eljövetel." - írja a nlcafe.hu.

Eredetéről ezt olvashatjuk a Wikipédián : Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza.VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Az adventi lelki felkészülés időszakára III. Ince pápa rendelte el a lila miseruha használatát. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe legtöbb helyen a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik. "
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése