2016. november 16., szerda

Márton napi Ludas-bál Nagyszántón

 
Fotó : Tóth Zsigmond 

"Ismét egy nagyszerű Mártonnapi mulatságot szervezett a Nagyszántói Baráti Társaság, immár harmadik alkalommal, akik a Márton naphoz kapcsolódóan külsőségekben és az est programjaiban is a „libahangulat” megteremtésére törekedtek." - írja Tóth Zsigmond a Facebook bejegyzésében. 


Immár harmadik alkalommal szervezte meg az elmúlt hétvégén, 2016 november 12-én, szombaton este a Márton napjához kötődő Ludas-bált, a Nagyszántói Baráti Társaság, akik minden rendezvényen ott vannak, fiatalokat felülmúló lendülettel és elszántsággal szerveznek, rendeznek és arra törekednek, hogy átmentsék a régi hagyományokat a mai fiatalok számára, ilyen volt ez a mai napi is, hiszen még néhány évtizeddel ezelőtt Nagyszántón ritka volt az a „porta”, ahol ne lett volna liba. 

Az eseményhez illően díszítették fel a kultúrházat Ludas Matyi bábujával a színpad mellett, minden tányérnál fehér papírból kivágott és kiszínezett liba, az asztalok végénél pedig táncparketet alakítottak ki, amelyek még jobban fokozták azt az érzést, hogy most tényleg egy libabál részesei vagyunk. 

A mulatság Bátori Géza, Bors község polgármesterének ünnepélyes megnyitójával vette kezdetét, aki kihangsúlyozta: „ Nagyon örülök, hogy ebben a kistelepűlésben vannak olyan lelkes és tettrekész emberek, akik korukat meghazudtolva immár harmadik alkalommal szervezik meg nekünk a Márton napi ludas bált... közeleg december 11. ne feledjünk elmenni szavazni, hiszen nagyon fontos, hogy magyar képviseletünk legyen a döntésthozó fórumokoban, akik kiharcolhassák a minket megillető jogokat.... Mégegyszer szeretném megköszönni azoknak a lelkes embereknek, akik a szívükön viselik a rendezvény sorsát és bízom abban, hogy még nagyon sok Ludas bál részesei lehetünk az elkövetkező évek során. Remélem kitalálunk majd valamit és tavasszal vagy ősszel egy szabadtéri rendezvényt is tudunk szervezni itt Nagyszántón.” – mondta a polgármester.

A megnyitót követően a szervezők már hozták is az aranyló színű libahúslevest finom kézi készítésű csigatésztával, amelyet a kimaradhatatlan ludaskása követett. De mi is a ludaskása? Dani Éva elmondta, hogy ez egy ősi magyar étel, amely közvetlen rokona az olaszok rizottójának és a spanyolok paellájának, a koncepció pontosan ugyanaz, a helyi sajátosságokban viszont eltér. Helyszűke miatt most eltérünk a recepttől. 

Ezen finomságok elfogyasztása után következett a krumplipüré libacombbal, savanyúsággal, majd finom házisütemények.
A vacsora idő alatt elsőként Molnár Júlia művésznő operett összeállítással szórakoztatta a vendégeket bevonva műsorába
egy-egy közkedvelt dal erejéig az asztalok között serénykedő szervezőket is.
Az est másik sztárvendége visszajáró fellépő, a magyarországi nótakedvelők kitűnősége, aki Debrecenből érkezett, Szabó Lajos, nóta és népdalénekes, és kedves felesége Szabó Éva, aki Alexej Szolovjov állatmeséiből olvasott fel egy alkalomhoz illő verset.

A szervezők elmondták, hogy a Márton napjához több közmondás is kapcsolódik: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartották. A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható” – hát meglátjuk, hiszen késő este sűrű hószállingózás volt. 

Egy kalendáriumi regula szerint: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
Este nyolc órára meghirdetett vacsorára mind a 120 vendég elfoglalta helyét, a szervezők elmondása szerint a jegyek már szeptember elején elfogytak. Már az est kezdetén jó hangulatot teremtett kiváló minőségi zenéjével a Happy End zenekar Veres László vezetésével, akik reggelig húzták a talpalávalót.

Már jól benne voltunk a vasárnapban, amikor előkerült egy fonott kosár a tombola jegyekkel. A nagyszántói mulatságokon megszokott a tombola, így volt ez ma is több tíz nyeremény talált gazdára. A harmadik díj egy hatalmas torta volt és Záhu Sándor és felesége Emilia nyerte meg, a második díjat, amely egy élő némakacsa volt Kiss Attila tudhatta magáénak, a tombolasorsolás főnyereménye mi más is lehetett volna, mint egy szép gúnár. A főnyereményt, így a kék masnis gúnárt Páskuj Emilia vihette haza, aki elmondása szerint egy ideig biztos nagy becsben fogják tartani. 

A Nagyszántói Baráti Társaság tagjaival a kultúrház konyhájában beszélgettünk hajnaltájt, örömmel újságolták bár fáradtak, hiszen egész héten készülődtek a mai estre, azért boldogok, mert látták, hogy mindenki jól érezte magát, talán azért is kérték sokan, hogy felkerüljenek a jövő évi Farsangi-bál vendéglistájára. Megtudtuk, hogy a finom ételekhez huszonöt libát használtak fel a huszonhatodik a tombolafődíj volt.
A Dani Éva, Dani Lajos, Krecz Sándor, Krecz Ilona, Mihucz József, Mihucz Katalin, Vasadi Béla, Vasadi Klári, Kerekes Margit, Kerekes István, Zétényi Olga, Kis Éva, Varga Imre, alkotta baráti társaság ezuton mond köszönetet a Borsi Polgármesteri Hivatalnak, akik nemcsak anyagilag de erkölcsileg is támogatták őket, Bátori Géza polgármesternek, Bajkó Imrének, de minden olyan személyt illessen köszönet, aki bármiben segítette a csapatot a mai est megszervezésében." 
Forrás : Tóth Zsigmond Béla Facebook

Fotók 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes album : Tóth Zsigmond Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése