2016. november 29., kedd

Kötelességünk az egyházak segítése

 

"Magyarságunk megőrzésében kiemelkedő szerepet játszanak az egyházak, amelyek mindig stabil pontot jelentettek közösségeink életében. Szabó Ödön képviselőjelölt Pelbárthidán járt."- írja az RMDSZ megyei sajtószolgálata a Bihari Naplóban.


"S amiképpen mi megszenvedtük a történelem viharait, úgy egyházainkat is megtépázta az istentagadó és elnyomó hatalom – emelte ki Szabó Ödön Pelbárthidán, ahol a református egyház képviselőivel tárgyalt. A parlamenti képviselőjelölt elmondta, az egyházak és az érdekvédelmi szervezetek együttműködése kulcskérdés, főleg azokban a régiókban, hogy a magyarság jelentős kisebbségben vagy szórványban él.
Az elmúlt években a helyi önkormányzatok és a megyei tanács segítségével sok egyházi ingatlan megújulhatott, de még állami támogatást is lehetett igényelni az egyházi infrastruktúra fejlesztésére. A jelenlegi kormány azonban idén eltörölte az egyházak ilyennemű támogatását, mondta Szabó Ödön, aki szerint újra kell indítani a programot, hogy a kis közösségek is karban tarthassák ingatlanjaikat.
A képviselőjelölt hangsúlyozta: ott, ahol még megvan a magyar önkormányzati jelenlét, vagy ahol magyar polgármesterek vannak, valamivel jobb a helyzet, mert helyben tudják segíteni a felekezeteket, de nagyon sok településen már nincs helyhatósági képviselet, és az egyház az egyetlen olyan intézmény, amely összefogja és gondozza a magyarságit. A szórványban máködő és a kicsi egyházi közösségek nagyon nehéz helyzetben vannak, holott rengetek értékes templom és épület van a birtokukban, az Árpádkori templomaink többsége például ilyen kis településeken vannak.
Ezek a kicsi közösségek önerejükből sokszor képtelenek fenntartani, karbantartani ingatlanjaikat, nem is beszélve a sokkal költségesebb felújításokról. Szabó Ödön kiemelte: az RMDSZ eddig is partnerként tekintett az egyházakra és erős alapokon nyugvó együttműködés volt közöttük, ennek alapján a következőkben is kötelességünk az egyházak segítése.

Kormányzati szerepvállalás
Egy erős parlamenti jelenléttel és adott esetben kormányzati szerepvállalással újra kell indítani azokat a programokat, amelyek révén megújulhatnak, megmaradhatnak a szórványban tevékenykedő egyházak értékei. Különösen fontos ez abban a tekintetben is, mondja a képviselő, hogy ott, ahol nincsenek a magyarságnak képviselői a helyi tanácsokban, csakis a magyar felekezetek azok, ahol közösségépítés zajlik. Akár a Sebes-Körös, akár a Fekete-Körös völgyében, vagy Nagyszalontától délre, illetve a hajdúváros és Nagyvárad közötti szórványtelepüléseken a magyar rendezvények helyszínei kizárólag az egyházi épületek, a templomok, ezek azok, amelyek befogadhatják a szórványprogramokat.
A képviselőjelölt szerint az egyházi épített örökség megőrzése közös feladat: a felekezetek lehetőségükhöz mérten mindenütt igyekeznek rendben tartani ingatlanjaikat, de lehetőségeik nagyon korlátozottak. Jövőnk szempontjából azonban nagyon fontos a kicsi közösségek megerősítése, ezért az RMDSZ egyik elsőrendű feladata, hogy a bővítse a lehetőségeket és megtartsa hitében és magyarságában a szórványközösségeket.

Az RMDSZ volt az egyetlen érdekvédelmi szervezet, amely kiállt amellett, hogy az egyházakat hátrányosan érintő adótörvénykönyvi módosításokat eltöröljék, hiszen nagyon sok helyen maguk az egyházak azok, amelyek idősgondozástól a gyermekgondozásig állami feladatokat is ellátnak, és ezért sokkal kevesebb forrást kapnak, mint az állami intézmények. Az RDMSZ szerint ezért legalább ne terheljék meg őket plusz adókkal.

Szabó Ödön felelevenítette, az elmúlt időszakban több műemlék templomra sikeres pályázatokat adtak le az egyházak az RMDSZ-es szakemberek segítségével. Most újabb pályázatok készülnek, amelyeknek az önrész finanszírozására is megoldást kell keresni, mert a legkisebb közösségeinkben nincs belső forrás arra, hogy a szakszerű felújítást elvégeztessék. Ezen problémák megoldására egy komplex, megfelelő ütemezéssel ellátott programot javasolt az RMDSZ. "
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése