2016. november 4., péntek

Hőseikre emlékeztek a hegyközújlakiak

 
A II. világháborús emlékmű Hegyközújlakon, a református temetőben

"Mindenszentek napján Hegyközújlakon, aki tehette, kilátogatott a temetőbe, és megemlékezett hozzátartozóiról. Nem rendhagyó módon 17 órakor több mint 50 hegyközújlaki gyülekezett a református temetőben, az immár felújított 1944-es emlékműnél." - írja Tarsoly Normen a Bihari Naplóban.

"Az 50. évfordulójuk alkalmából 1994-ben az akkori református presbitérium kopjafát állíttatott a 16 hősi halott emlékére, akiket Hegyközújlakon végeztek ki 1944-ben. A tragikus események után hetvenkét év elteltével az újlaki presbitériumnak, Hegyközpályi község tanácsa támogatásával sikerült felújítania az emlékművet, amelyet halottak napja alkalmával felavattak és megemlékeztek az ott nyugvókról. A megemlékezésen Köteles László lelkipásztor mondott áldást. Prédikációjában elmondta, hogy „az ő emlékükön keresztül mi most megerősödhetünk, mert ők voltak azok, akik azért küzdöttek, hogy mi most itt lehessünk”. Ezt követően rövid szabadimádságra került sor, majd Somogyi Lajos, a Hegyközújlaki Református Egyházközség gondnoka folytatta az ünnepségen a felszólalást. A gondnok egy anekdotával kezdte beszédét: „Nézz körül egy közösség temetőjében, és meglátod, hogy milyen emberek élnek a településen”. Elmondta, hogy most már nincs miért szégyenkezniük, mert sikerült rendbe tenni a temetőt, és az emlékművet is sikerült felújítanunk, így méltóképp.Sajnos a körülményeknek köszönhetően homály fedi a tömegsírban nyugvó honvédek kilétét, de a kutatást nem hagyják még abba, és minden évben megemlékeznek róluk. pen tudunk megemlékezni szeretteinkre és az itt nyugvó katonára is. 

Tizenhat honvéd
A jelenleg itt nyugvó tizenhat honvédből csak egy katona nevét lehet tudni, Csíki Dezsőét, aki hegyközújlaki származású. Sajnálatos módon a többi bajtárs neve egyelőre ismeretlen. Bódi László presbiter kutatómunkájának köszönhetően egy pár részletet is megtudhatunk az itt nyugvókról. Elbeszélésekből kiderítette, hogy régebben Magyarországról évi rendszerességgel látogatták a sírt. A tizenhat honvédet Újlakon a „Frigman” tanyán végezték ki, és ott is temették el őket, majd a későbbiekben temették át a református temetőben. Egy ma is élő, akkor kilencéves szemtanú elmesélte, hogy egy honvéd megmenekült a sortűztől, és egy jászol mögött bujkált napokig. Egy helybéli talált rá, aki civil ruhát adott neki, és hazament Margittára.

 
  Ugyancsak elbeszélésekből derült ki, hogy 1944. október 12-én a Margitta felé visszavonuló egyik magyar hadosztálytól szakadtak el az itt nyugvó honvédek. Hátramaradt velük egy teherautó tele lőszerrel. Az ő feladatuk, a saját állításuk szerint, a lövészárkok ásása volt. Sikerült egy hivatalos adatot is megszereznie kutatásai alkalmával, de azt is csak valószínűsítheti a Magyar Honvédelmi Minisztérium Háborús Kegyeleti Osztálya, hogy valószínűleg a 61. Határvadász portyázó osztály 62 eltűnt honvédje közül valók, akik 1944. október 12-én tűntek el."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Képes beszámolót megnézheti a hegykozi.blogspot.ro-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése