2014. augusztus 16., szombat

Amikor Hegyközcsatár a CNN híradójába került két Trabant széjjel verésével

Hegyköz múltját kutatva találtam egy hírt Hegyközcsatárról,mely bekerült a CNN híradójába 2001-ben.Mi volt ez a hír? Két Trabantot széjjel vertek versenyszerűen.Több csatornán és cikkben szerepelt ez hír,mely még tiltakozást váltott ki.Az eredménye az volt,hogy kopjafát állítottak a két Trabant emlékére és meg is koszorúzták. Érdemes felidézni az eseményeket ...

 
Trabant - Illusztráció.Forrás : offforever.blog.hu

II. Hegyközi Napok - 2001. 08. 4-5 - Két Trabant márkájú gépkocsit törtek szét versenyszerűen. Az itt készült TV felvételek bekerültek a hazai csatornákon kívül, a CNN híradójába is.
Ezt követően a bukaresti Trabantosok Szövetsége tiltakozó megmozdulást hajtott végre a fővárosban. Nem gondolták, hogy az eset ekkora port fog felkavarni, csupán a környezetvédelem fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.
  III. Hegyközi Napok - 2002. 08. 3-4 - Kopjafát állítottak a kivégzett Trabantok emlékére - a világon az első és tudomásunk szerint az egyetlen emlékmű, - amit minden évben meg is koszorúznak az elkövetők. 


Trabant, iszap és fal
Errôl a három szóról sokunknak a Hegyközi Napok juthatnak az eszébe. A Nagyváradtól északkeletre található közeli Hegyközcsatárban minden év augusztusának elsô hétvégéjén megrendezik ezt a népünnepélyt, amelynek állandóan van néhány nem mindennapi mozzanata. Elôször 2001-ben jött az az ötletük a rendezvényt szervezô MIDESZ fiataljainak, hogy kézi erôvel versenyszerûen összetörjenek két Trabantot. Szándékuk a környezeti ártalmakra való figyelemfelhívás volt. A didaktikai célzatú rombolásnak híre ment, olyannyira, hogy Bukarestben a Trabantosok Szövetsége már másnap tüntetést rendezett az "agresszivitásra bujtó barbárság" ellen. A csatáriak a békesség kedvéért 2002-ben kopjafát állítottak a Trabant-zúzás helyszínén. Ekkor történt meg annak a 10 méter hosszú, 2 méter magas, csak erre a célra épített falnak a ledöntése is, amely az európai integráció útjában álló akadályokat jelképezte. A fal egyik oldalán Románia, a másikon az EU zászlaja volt fölvonva. A falat természetesen a trikolór irányából a sárgacsillagos kék lobogó felé döntötték a meghívott hazai és határon túli politikusok, közéleti szereplők.  - írta az Erdélyi Napló.
Forrás : hhrf.org

2001-ben kezdődött minden. Két Trabant márkájú gépkocsit törtünk szét versenyszerűen. Az itt készült TV felvételek bekerültek a hazai csatornákon kívül, a CNN híradójába is. Ezt követően a bukaresti Trabantosok Szövetsége tiltakozó megmozdulást hajtott végre a fővárosban. Nem gondoltuk, hogy az eset ekkora port kavar, mi csupán a környezetvédelem fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet.

2002-ben kopjafát állítottunk a kivégzett Trabantok emlékére (a világon az első és tudomásunk szerint az egyetlen emlékmű), amit minden évben meg is koszorúznak az elkövetők. Szintén ebben az évben egy 10m hosszú 2m magas téglából épült falat döntöttek le ismert hazai és magyarországi politikusok, keleti irányból nyugat felé amelynek egyik oldalán a román zászló a másik oldalon pedig az Európai Unió zászlaja lobogott. Ezen akciónkkal minden jelentősebb újság címoldalára kerültünk. Ugyancsak ekkor rendeztünk először iszapbirkózást, úgy férfi mint női kategóriában egyaránt. Óriási sikert aratott úgy a közönség mint a sajtó képviselőinek részéről. Nálunk került megrendezésre a fesztivál keretén belül az első Bihar megyei motoros találkozót is, ahol a legkisebbtől a legnagyobbig motorra szállt s a számukra kialakított pályán mérték össze erejüket, tudásukat.
Forrás : erdely.ma
Megjelent : unciklopedia.org

Trabant, iszap és fal

Erről a három szóról, valószínű sokaknak a „Hegyközi Napok” jut az
eszébe. Ha igen, akkor eltalálták, ennek a hegyközcsatárban zajló
rendezvénynek, melyet minden év augusztus első hétvégéjén
megrendeznek, állandóan van egy pár nem mindennapi mozzanata.
Először 2001-ben jött az-az ötletük a rendezvényt szervező
MIDESZ fiataljainak, hogy kézi erővel versenyszerűen törjenek össze
két Trabantot. A hátsó szándékuk a környezetvédelemre való
figyelemfelhívás volt. Összetörték. Ezét a cselekményért a fővárosban
működő Trabantosok Szövetsége másnap már tüntetett. Ebből
kiindulva, 2002-ben kopjafát állítottak a törés helyszínén a
Trabantoknak és hangsúlyozták, hogy nem az autónak.
2001-ben történt annak a 10 méter hosszú, 2 méter magas csak
erre a célra épített falnak a ledöntése is, amikor jelképesen az Európa
Unióba kívántak bejutni s ezért adva a látszatra is a fal egyik oldalán
Románia, túloldalt az E.U. zászlaja volt fölvonva. A falat a román zászló
irányából az uniós zászló felé döntötték a hazánkbeli és a határon
túlról meghívott politikusok. 
Forrás : groups.yahoo.com

A két Trabant széjjel verésével a hír bekerült a Rossz viccek és egyéb törölt zagyvaságok Wikipédiás hírei közzé.Forrás : hu.wikipedia.org

 
Trabant - Illusztráció.Forrás : belsoseg.blog.hu 
 
Trabant - Illusztráció.Forrás : mcdb.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése