2014. augusztus 17., vasárnap

Történet a csatári Winnetoukról és Old Shatterhandokról

  
Pierre Brice (balra) Winnetou szerepében Lex Barkerrel (Old Shatterhand) Az Ezüst-tó kincse című filmben (1962).Forrás : hu.wikipedia.org

Óriási sikere volt Karl May regényéből készült Winnetou filmnek Csatárban az 1960-as években. Mi,gyerekek és fiatalok megtöltöttük a csatári Kultúrház termét várván az előre beharangozott indiános Winnetou filmvetítést.Nagy hatással volt ránk a film.Mai napig megnézem,mert gyermekkorom egyik legszebb élménye volt a film.Másnap az összes fiú Winnetou (Pierre Brice) vagy Old Shatterhand (Lex Barker) akart lenni.Azoknak akiknek nem jutott vezető szerep, azok is indiánok lehettek.Megszálltuk a Komló-völgyet, a Hajnalhegyet vagy a Csipkést és eljátszottuk a filmet. Azt tettük amit láttunk.Még az a jó hogy nem skalpoltunk meg senkit.

Teltek az évek és a Winnetouk és Old Shatterhandok felnőttek,családot alapítottak és a gyerekeik, unokáik lettek Winnetouk , Old Shatterhandok.Azt lehet tapasztalni,hogy megváltozott a helyzet,mert sok gyereknek nem Winnetou vagy Old Shatterhand a példaképük.Számomra egy kedves emlék maradt a Winnetou film.

Winnetou filmről

Winnetou Karl May számos regényében szereplő amerikai indián hős. Nevének jelentése Égő Víz. Karl May történeteiben az egyes szám, első személyben mesélő Old Shatterhand („a kéz, amely pozdorjává zúz”, apacs nyelven: Szelki Lata) találkozik Winnetou-val, és a kezdetben drámai események után igaz barátságot kötnek. Számos összetűzésben vesznek részt, tanúbizonyságot téve nagyszerű harcmodorukról és embertársaik iránti könyörületességükről. Winnetou karaktere a „nemes vadember” idea megtestesítője, ami az írásakor népszerű romantikus nézete volt.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org  

Olvasható a mek.oszk.hu- n ' 

Film ismertető 
A Karl May világhírű regényéből készült Winnetou-trilógia első részében ismerkedik meg a két főhős, az apacsok főnökének fia, Winnetou és egy vasútépítő társaság mérnöke, Old Shatterhand. Amikor a fiatal indián rájön, hogy a fehérek megszegték a velük kötött megállapodást és a síneket az apacsok földjén vezetik át, először megpróbálja békésen rendezni a területvitát. Kiderül azonban, hogy nem a vasúttársaság a hibás, hanem annak egyik helyi vezetője, aki nem másra pályázik, mint az apacsok aranyára. Mikor megölik az indiánok fehér tanítóját, Winnetou bosszút esküszik. Old Shatterhand kezdettől tudja, mi áll a háború hátterében, de csak nagy nehezen képes Winnetou bizalmát elnyerni, hogy együtt folytathassák a harcot. 
szereplő(k): 
Gojko Mitic
Lex Barker (Old Shatterhand)
Pierre Brice (Winnetou)
Ralf Wolter (Sam Hawkens)
Mario Adorf (Frederick Santer)

 Forrás : port.hu 

Következő 
Winnetou 1 
Következő 
Forrás : port.hu 



Kattintson a Youtubra a többi filmért '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése