2014. augusztus 31., vasárnap

Szalárd, a sikeres falu

252. Ezzel a számmal, a 4 ezer lelkes Szalárd község Romániában vezető lett a vállalkozások számát illetően. A Berettyó-menti nagyközségben nincs bevásárlóközpont. A helyiek egymástól vásárolnak, hogy kis- és középvállalkozásaikat támogassák.
Aki képes megtervezni a jövőt, és lépésről-lépésre megvalósítani, annak van esélye a változásra. Ez történik a Bihar megyei Szalárdon, ahol 2000-ben egy lelkes csapat úgy döntött, hogy a kiöregedett községben megfordítja a demográfiai mutatókat. Ez a házsor az után épült, hogy a fiatalok ingyen igényelhettek építkezési területet az önkormányzattól.  A megfiatalodott településen ez után lehetett vállalkozásfejlesztésre gondolni - írja az Erdély TV.

Nagy Miklós,
polgármester, Szalárd
“Megtörtént a lehetetlen. A fiatalok ma már itthon vállalkoznak, itthon alapítanak családot, nem mennek el Nagyváradra, nem mennek el az országból. Mi, az önkormányzat nyitottak voltunk mindenki felé, külön a vállalkozók felé, ha meghallottuk, hogy lehet pályázni valamire, azonnal szóltunk nekik, hogy van egy lehetőség.„
A legtöbb vállalkozás 2000 után indult, ezt a vendéglőt például egy szalárdi születésű házaspár működteti, 30 embernek biztosítják a napi betevőt.

Csapó Ferenc,
vállalkozó, Szalárd
“Mi úgy tanítjuk a gyerekeinket is, a gyökerektől jön, hogy legyen az ember becsületes, egyenes, ha lassabban is halad és hosszabb út kell annak, hogy befusson, de hát mindig az egyenes út a jobb. „
Szalárdon 15-20 civil szervezet is létrejött az elmúlt években, itt van például a Bihar megyei Motoros Szövetség székháza, a 30 tagot számláló csapat a megye egész területéről verbuválódott.

Kőrösi Ferenc,
MC Hawks Bihar megyei motoros szövetség, alelnök
„A szalontai árvaházat támogatjuk amennyire az erőnkből telik. Mindenki a kapcsolatait felhasználja, megpróbálunk szponzorokat szerezni, hogy minél jobban tudjuk segíteni a gyermekeket.”
A tavalyi népszámláláskor derült ki, hogy tíz év alatt sikerült pozitív irányba billenteni a demográfiai mérleget Szalárdon. Noha 800 embert temettek el ez idő alatt, mégis több száz lélekkel gyarapodott a hajdani mezőváros, amelynek a település vezetői régi fényét szeretnék visszaadni.

Videó : erdely.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése