2014. augusztus 23., szombat

Bihar vármegye hegy- és vízrajza 1901 körül és a Bihari Hegyköz

 Bihar vármegye térképe. Rajzolta Bannwarth Th.Forrás : Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai.

Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai című könyve,melyet 1901-ben adtak ki , számos érdekességet és információt tartalmaz.A fenti kép dicséri Bannwarth Th munkáját.Bihar vármegye hegy- és vízrajza című fejezetet Korbély József írta.Olvassa el a teljes fejezetet.Néhány adat a Bihari Hegyközről : 

"A Tiszától mintegy 200 kilométernyire keletre, Bihar és Erdély határát hatalmas hegyek borítják. E hegyek a Bihar-Vlegyásza hegycsoporthoz tartoznak. A hegység főgerincze északról déli irányba húzódik és középen a gyalui havasokkal, délen az erdélyi Ércz-hegységgel függ össze. 

Rézhegység. 
 
A Rézhegység a Fekete-Tó és Nagy-Báród között fekvő, úgynevezett Királyhágóval függ össze a Bihar-hegységgel. A Királyhágón vezet át az út Biharból Erdélybe. Az államút ugyanis Rév előtt a Sebes-Körös szűk és szakadékos völgyét elhagyja és Korniczel és Bucsa között a Királyhágó gerinczét 582 méter magasságban metszi át, Bucsánál újra leereszkedik a Körös-völgybe. - A vasut mindvégig lent marad a Körös-völgyben és két helyen a kiszögellő sziklatömegek alatt alagútban halad át.
A Rézhegység főgerincze északnyugati irányú; keleten a Meszes-hegységgel függ össze. A hegység legmagasabb orma, a 881 méter magas Merisora orom, a hegység keleti szélén, Bihar és Szilágy határán fekszik, a hegység derekán fekvő csúcsok azonban a 800 métert sem érik el. A hegység széles hátú, alacsony, lejtője a Berettyó felé szelíden hajlik, a Sebes-Körös felé azonban sokkal meredekebb.
 
Bihar folyói, a folyók elnevezése. 
A bihari hegyekből hat jelentékenyebb folyó ered, ú. m.: a Szamos, Aranyos, Fehér-, Fekete-, Sebes-Körös és a Berettyó. E hat folyó közül Bihar vármegyét a három utóbbi szeli keresztül, ugyanazért mi csak e három folyó ismertetésére szorítkozunk. 
A Berettyó és az Ér. A bihari Nagy-Sárrét. 
A Berettyó Szilágy-megyében, a széles hátu, de alacsony Rézhegység tövében több apró ér egyesüléséből szedődik össe, mintegy 520 méter magasságban az Adria fölött. Szilágyban Nagyfaluig a jobbparton egy patak sem táplálja, a balparton azonban több patak ömlik bele. A szilágyi medenczét Márkaszéknél töri át, és Széplaknál lép Bihar-megyébe. Itt Margittánál a jobbparton az Úsztató, a balparton a Bisztra patakot veszi fel. Margittától alacsony domblánczolat kiséri Bihar-Félegyházáig, a hol eléri a síkságot. Margittától Pocsajig a balparton a Gyepes-, Almás- és a Kösmő-patak, jobbparton a szentjobbi Nyulas-patak és az Ér növelik vizeit. Az Eret fölvevén, délnyugati irányba folyik Bakonszegig, hol hajdan tulajdonképeni medre meg is szünt; vizei a nagy-sárréti medenczébe ömlöttek és itt a Hortobágyon levonuló tiszai árvizekkel találkoztak. A medenczében visszamaradt víz Bihar-, Békés-, Hajdu- és Jász-Nagy-Kun-Szolnok vármegyék területéből csaknem örökösen 80,000 katasztrális hold földet borított el és a maga nemében páratlan kiterjedésű Sárrétet alkotta. 
A Berettyó völgye már jóval mélyebben fekszik, mint a Fekete- vagy a Sebes-Körös völgye, a folyó esése is jóval kisebb. Margittától Szalárdig a kis víz esése kilométerenként mintegy 80 cm. Szalárdtól Pocsajig kilométerenként 50 cm., innét az esés hirtelen csökken, úgy hogy B.-Ujfaluig átlag 20 cm., Szeghalomig átlag 18 cm., a torkolati szakaszon pedig átlag 7 cm. kilométerenként az esés. A Berettyó az apró szemű homokkal kevert kavicsot csakis Félegyházáig sodorja le, a homokot azonban lehozza B.-Ujfaluig, egyes években a Sárrétig, ellenben az alsó szakaszra már csakis a finom iszapot viszi el.  "

Teljes fejezet : mek.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése