2014. augusztus 29., péntek

Erdélyi Utazás : Szalárd

Utazz velünk Erdélybe ' - olvasható az erdelyiutazas.hu-n.Hova utazhat?A Bihari Hegyközbe, Szalárdra.Olvashat egy rövid összefoglalót :
 
Erdély térképe.Forrás : erdelyiutazas.hu
Szalárd a Berettyó bal partján fekvő település, Nagyváradtól nem messze, Bihar megyében. Közigazgatásilag hozzátartozik Jákóhodos és Hegyközszentimre.

Neve:


A honfoglalást megelőző kalandozások idején élt egy vezér, akit Szalárdnak hívtak. Egyes elképzelések szerint, róla kapta a település a Szalárd nevet. Mások szerint viszont a solar főnévből származik, melynek jelentése: sóőr.

Története röviden:


Egyik érdekesség, hogy az egykori Adorján-várának öregtorony romjai napjainkban is megtekinthetőek.

Az említett vár építtetését egy országbíró, Geregye Pál kezdte meg, de a 13. században IV. László hada megszerezte, így a király fennhatósága alatt állt. A várat többször is ostromolták, előbb a Borsák, majd a királyi sereg került fölénybe. A 16. században rövid időre a török kezébe került.
Teljesen a 20. században semmisült meg.

1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része magyar. 1992-es adatok alapján még mindig a magyarság számbeli aránya a legmeghatározóbb a településen (és társközségeiben) , viszont ekkor már a románok, a cigányság száma sem elhanyagolható. Egy ember pedig németnek vallotta magát.
Forrás : erdelyiutazas.hu 
Hivatalos honlap : salard.ro
Bővebben : hu.wikipedia.org
                   hegykozi.blogspot.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése